Кой е русенският гарибалдиец, споделял идеите и подвизите на великия италианец? Кой е офицерът, воювал в Северна Америка, а след това завърнал се към първата си специалност - фармацията, и е сред хората, положили основите на аптечното дело в България? Кой е русенецът, който разказва в дописки за вестници в Будапеща за важни политически и обществени събития в града на Дунава и в България? 
Името на този човек е Георг Силаги - това е унгарецът, приел Русе и България в сърцето си завинаги. За този удивителен мъж, съчетал смелостта и непримиримостта с непоклатимите устои на честта и достойнството разказва новата книга на историчката Теодора Бакърджиева. 
Нейното задълбочено изследване на фактите от живота на Силаги и съдбата на неговите потомци ще бъде представено тази вечер от 18 ч в зала "Княз Александър I" на Историческия музей. За книгата ще говори директорът на музея проф.Николай Ненов, а сред присъстващите на книжната премиера ще бъде и един от русенските наследници на Силаги - Иван Хаджииванов, който е и спонсор на изданието.