12-ото издание на международния конкурс "Франц Шуберт", което започва на 22 ноември, е първият международен акцент в програмата за честването на 60-ата годишнина на Националното училище по изкуствата. Това каза вчера директорката на НУИ Мария Дуканова, която разказа за авторитетното артистично състезание. 
55 млади таланти от 6 страни - Япония, Италия, Украйна, Русия, Румъния и България, ще се състезават в четирите категории: пиано, класическо пеене, клавирни ансамбли и камерна музика. Журито ще бъде председателствано от известния пианист Людмил Ангелов, членове са флейтистът проф.Георги Спасов, ръководителят на клавирната катедра в Консерваторията в Букурещ Винчиу Морояну, оперният солист Николай Моцов, вокалният педагог Георги Делиганев, директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев и музиковедът Ива Чавдарова. 
Откриването ще бъде с концерт на три от най-младите ни пианистки - Аника Георгиева, Искра Партинова и Мартина Георгиева, и на две сопрана, наши възпитанички, които вече са печелили награди на конкурса "Шуберт", каза Дуканова. Светлана Иванова е солистка на Пловдивската опера, а Анна-Мария Спатарис е студентка трети курс в Консерваторията в Букурещ, но вече пее в "Трубадур" на Букурещката опера, добави директорката на НУИ. 
Единият от специалните акценти в конкурсната програма ще бъде концертът на други двама талантливи випускници на НУИ - цигуларя Светлин Русев и пианиста Евгени Божанов. Те ще изнесат концерт на 25 ноември от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание с творби на Моцарт, Бетовен и Панчо Владигеров. Това е техният подарък за 60-годишнината на училището, обясни Мария Дуканова и подчерта, че всички концертни събития от 22 до 26 ноември са с вход свободен. Закриването и връчването на наградите ще бъде на 26-и от 18 ч в Доходното. Сред призовете ще има и картини на двама художници - Живко Лазаров и Пламен Монев-младши. Пламен за втори път предоставя свои работи за конкурса, като с това продължава традицията на своя баща Пламен Монев, който винаги даряваше свои картини на участници в конкурса, обясни Дуканова. Тя припомни, че сред призовете е и концерт на всички, спечелили първи места, в Дом Витгенщайн във Виена.