Нужно ли е било гърдата на 28-годишна жена да бъде отстранена? Имало ли е по-щадяща алтернатива на мастектомията и била ли е въобще уведомена младата пациентка за възможностите как може да се лекува? Правилно ли е диагностицирана, след като единствените плашещи резултати и присъдата злокачествен рак, който се разраства, е чула само в Русе, а други три лаборатории - в Плевен, София и Англия, посочват, че не откриват такива клетки, а само отделни доброкачествени и предракови?
Това са основните въпроси, около които предстои да се внесе яснота по стартирало дело, което младата пациентка заведе срещу УМБАЛ "Канев".
Милица А. обяснява подробно как според нея е подложена при форсмажорни обстоятелства на драстичната интервенция, без да е имала възможност въобще да помисли, впоследствие, макар и в разцвета на силите си, се е чувствала половин човек заради осакатяващата операция, а накрая медици в Англия й обяснили, че е понесла всичко това напразно, тъй като диагнозата й далеч не е толкова страшна и въобще няма нужда от предписаното 5-годишно следоперативно лечение. Заради обрата в здравословното й състояние младата жена поиска болницата да й плати обезщетение, като заведе частичен иск от 50 000 лева.
Тепърва обаче предстои да бъдат назначени вещи лица, които да изготвят съдебно-медицинска експертиза и да излязат с професионалното си заключение дали има нередности в лечението на жената, или лекарите са действали съвестно спрямо стандартите. Отсега може да се предположи, че експерти няма да се открият лесно, тъй като подобни дела по медицински казуси поставят в ситуация лекари да проверяват работата на други лекари. В същото време колегиалността в съсловието е известна и сред тях в пълна сила важи максимата „гарван гарвану око не вади“.
Драмата за младата жена, която живее и работи в Англия, започва преди близо 2 години, когато се прибира за кратък престой в Русе. През януари 2018 година усеща бучка в едната си гърда, стига до преглед, след който още на следващия ден я викат на операция. След отстраняване на бучката веднага е изпратена проба за спешен анализ, а резултатите жената дочакала на операционната маса. Лекарят обяснил, че новините не са добри и че час по-скоро трябва да й бъде отстранена гърдата, тъй като е открит инвазивен карцином - тумор, който имал потенциала да се разраства. А мастектомията можела да се извърши още на момента. Пациентката била в пълен шок, не спирала да плаче, а в същото време чувала как трябва да се действа бързо. Според нея и адвоката й никой не й обяснил, че има избор, а единствено й повтаряли, че гърдата трябва да се махне. Така и станало, мастектомията била извършена, впослествие й било предписано 5-годишно лечение с медикаменти за превенция от повторна поява на болестта.
Истинският шок обаче последвал, когато жената решила да отиде на лекар в Англия. Там отново били изследвани части от взетата й проба, а резултатите показали наличие на малко количество предракови клетки. При което тамошният лекар зачеркнал и прекратил изписаното й лечение и обяснил, че е претърпяла мастектомия, без да е имала нужда.
С разнопосочни резултати впрочем излезли и още две лаборатории в България - в Плевен и София, към които пациентката се обърнала с цел второ мнение. Оттам й съобщили добри новини, а в изследванията и дума не ставало за наличие на инвазивен карцином.
Разминаването, което буди съмнение за сгрешена диагноза, бе коментирано от патоанатома, анализирал пробата. Според него различните резултати се дължат на това, че е изследван различен материал и единствено в Русе останала пробата със злокачествените клетки, а по другите лаборатории са изследвани други парчета от тумора и така се разкривала различна здравословна картина. Според него откритите предракови и доброкачествени клетки са щели да се развият в злокачествени. 
Лекарите, участвали в диагностицирането и операцията на Милица, защитиха действията си като съвестни и правилни, като посочиха, че тя не е имала алтернатива за друг вид лечение - отстраняване само на част от гърдата или медикаментозно лечение. Изтъкнаха, че действително мастектомията е краен метод, който не се прилага току-така, а само в наложителни случаи, какъвто бил нейният.
В същото време младата жена и съпругът й обясниха как мечтата им за семейство е била отложена покрай диагнозата и напразното осакатяване, а дори да имат дете, тя няма да може да го кърми пълноценно.