С 1000 лева повече трябва да получава едно русенско четиричленно домакинство, за да живее нормално. Това показват изчисления на „Утро“ на база данните за третото тримесечие на годината на националната статистика и на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. 
За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно, изчислява синдикатът. Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618,15 лв. Така нетният размер на работната заплата, която получават двамата възрастни от четиричленно домакинство, трябва да бъде не по-ниска от 1236 лв. за всеки от тях. От КНСБ обясняват, че този ръст до голяма степен се дължи на динамиката на ръста на стоките и услугите, както и на поскъпването на живота.
Ако сметките на синдиката са верни, излиза че средностатистическото русенско семейство успява да преживява с почти 1000 лева по-малко от „нормалното“. Според последните данни на статистиката, средната брутна заплата в областта е 1028 лева, което прави нетно 798 лева. Така двама работещи със средна заплата биха осигурили на четиричленното семейство 1596 лева - с 876 лева под нормалните. Заветните 2472 лева за нормален живот няма да бъдат достигнати дори трима от четиримата члена на домакинство да работят. А брутната разлика отива над 1000 лева.
Изоставането на русенската средна заплата от „нормалната“ е с 35%. 
Парите са необходими за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство. От началото на годината издръжката се е увеличила с 63 лева, показват сметките на КНСБ.