Рекордните 93.600 кг чист хероин бяха заловени на Дунав мост при опит да бъдат пренесени към Западна Европа с микробус с хасковска регистрация, каран от 56-годишен мъж с българско и турско гражданство от хасковските села. По цени на съдебната система наркотикът е на стойност 3 600 000 лева. На улицата обаче цената може да скочи над три пъти. Това е най-голямото количество контрабанден хероин, открит на Дунав мост от построяването му преди 65 години. Досегашната най-голяма пресечена пратка беше с тегло 90 килограма от Турция за Германия. Трафикът им беше предотвратен през 2003 година. 
Дрогата, за която се знае, че създава най-тежката зависимост и нанася най-големите щети на пристрастените, е задържана в неделя сутринта. В 9.20 часа на пункта се явява празен товарен бус "Мерцедес Спринтер", чийто 56-годишен шофьор заявява, че пътува за Западна Европа. Но нататък ситуацията не се развила според плановете му.
Служителите от звеното за противодействие на наркотрафика към отдел "Митническо разузнаване и разследване" отделят автомобила от трасето за щателна проверка в халето на митницата. Митничар с над 25 години стаж вижда, че подът откъм шасито е видимо по-дебел и това разминаване със стандарта му подсказва, че там е имало интервенция. Малко по-късно набитото митничарско око установява железни капаци на пода и след вдигането им в три тайника, отделени един от друг с прегради, са открити 184 пакета, увити с тиксо, които съдържат бежово прахообразно вещество, обясни директорът на Агенция "Митници" Георги Костов. Той пристигна вчера в Русе заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и повторно избрания след президентското вето от ВСС за главен прокурор Иван Гешев, за да благодарят на митническите служители за добрата работа.
При полевия тест се установява, че това е хероин с чистота над 90%, а всеки от пакетите тежи по 509 грама.
Вероятно шофьорът е смятал, че заради голямата опашка от камиони на Дунав мост в края на миналата седмица заради проблеми със софтуера на митницата бдителността на митничарите е била притъпена, но е сбъркал, посочи Костов.
 Шофьорът е задържан за 72 часа с разпореждане на Окръжна прокуратура и му е повдигнато обвинение за контрабанда на високорисково наркотично вещество в особено големи размери, за което законът предвижда затвор от 15 до 20 години и глоба от 100 000 до 300 000 лева, обясни наблюдаващият случая прокурор Андрей Ангелов.
Още от вчера /неделя/ ГД "БОП" се включи в разследване на случая, тъй като вероятно става въпрос за международен трафик и в скоро време ще имаме повече подробности, защото в момента се провеждат оперативни мероприятия и процесуално-следствени действия, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 
Не се изключва вероятността хероинът да е вкаран в страната от Турция, но това тепърва трябва да бъде разследвано, тъй като шофьорът твърдял, че не знаел какъв товар кара, а и досега този бус не е преминавал през границите в страната, уточни близък до разследването на случая.

Иван Гешев в Русе: Няма да се извинявам на
някой, затова че той няма чувство за хумор

Всеки има право да изразява гражданската си позиция и аз нямам намерение да се извинявам на някой, затова че той няма чувство за хумор. Дай боже и мен така да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера като на министъра на правосъдието, каза вчера на Дунав мост Иван Гешев по повод оплакването на Атанаска Дишева от ВСС, че е била заплашвана от него с думите, че би била добър общински съветник. Коментарът бе направен в отговор на журналистически въпрос във връзка с отвореното писмо на 64 съдии, които настояват за извинение към Дишева.
Проблемът е, че една група политико-икономическа-олигархична и т.н., която се притеснява от закона, защото не го спазва, просто не иска да има избор на някого, когото не харесва, това е безпринципна позиция. Няма как един главен прокурор всички да го харесват, защото ако мен ме харесват като главен прокурор, значи нещо не е наред. Защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване, тоест един кръг от хора, които не спазват закона, в резултат на действията на прокуратурата няма да харесват конкретния прокурор или главен прокурор - това бе коментарът на Иван Гешев за продължаващите протести срещу избора му за главен прокурор.
Междувременно вчера Камарата на следователите  изрази подкрепа за Иван Гешев и процедурата, по която е избран за главен прокурор. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България пък заявяви, че държавните обвинители категорично възразяват „срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев“.