Заради чувствителното повишаване на таксата към РИОСВ за депонирани отпадъци се очаква недостиг на средства в бюджета за 2020, а този недостиг може да се компенсира, като се вдигне автомобилният данък. Това стана ясно на първата пресконференция на Пенчо Милков, в която участваха главният финансист на общината Емилия Пенева, шефката на дирекция "Местни данъци и такси" Даниела Робева и юристът в дирекцията Начко Наков. 
От края на септември община Русе е в бюджетна процедура, като е станало ясно, че се очаква недостиг от 4,4 млн. лева. Той основно идва от дейност екология и таксата, която общините плащат за депониране в регионалните сметища. За 2019-а общината е плащала вноска от 57 лева на тон отпадъци, а за 2020 таксата вече ще е 95 лева на тон. Така дължимата сума става с около 3,5 млн. лева повече в сравнение с тази година. Освен това има нови потребности, свързани с околната среда и поддържането на паркове и градини, за развитие на градския транспорт и с по-добри условия в детските градини и изискванията за храните, допълни Пенева. 
Бяхме решили, че внасяме предложението за повишаване на автомобилния данък, но го стопирах, тъй като искам да съм абсолютно сигурен, каза Милков, който преди седмица встъпи в длъжност. Тече бюджетна процедура на Народното събрание, като той ще поиска среща с министър-председателя Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов. Милков беше категоричен, че увеличаването на отчисленията затормозява бюджета.
Желанието на общината е да няма увеличение на таксата за депонирани отпадъци за догодина, но ако след разговорите с представители на правителството то не бъде удовлетворено, се разглежда възможността за увеличаване на автомобилния данък, защото иначе няма да може да се изпълняват важни функции. Наредба 7, която регламентира това плащане, е приета през 2013 г. и неколкократно, по настояване на сдружението на общините, размерът на въпросната такса е редуциран в поносими за местните бюджети граници.
Все още не може да се каже средно с колко процента ще се увеличи данъкът, тъй като ставката се определя от мощността на двигателя, годината на производство и екологичната норма, обясниха експертите. По-голяма тежест ще поемат собствениците на замърсяващи автомобили. В същото време се запазва най-високата стойност за облекчение за автомобилите с екологична категория. 
За 15-годишна кола автомобил до 55 киловата /малко под 74 конски сили/ увеличението на данъка ще е между 34 стотинки и 1,20 лв. на киловат. Робева даде и конкретен пример с автомобил над 15-20 години и екологична норма Евро 5, за който, ако до момента са плащани 56,10 лв., данъкът вече ще е 84 лева.
Ще се търси златната среда, и за гражданите, и за балансиране на бюджета, подчертаха общинските служители. Очакваните приходи, ако данъкът бъде вдигнат, са в размер на 2 млн. лева. Останалата част от средствата ще се компенсират с преходния остатък. 
Направен е сравнителен анализ с общините Варна, Бургас, Стара Загора и се оказва, че е най-евтино да имаш кола в Русе, като данъкът за автомобилите не е променян от много години.