Руският посланик в ЕС аплодира противопоставянето на Еманюел Макрон срещу разширяването на съюза в знак на това как Кремъл се възползва от „разрушителната дипломация“ на френския президент, за да подчертае разделенията между европейските съюзници, пише в. „Файненшъл таймс“.

Владимир Чижов, посланикът ветеран на Кремъл в европейския блок, заяви, че Макрон „има основание“, когато твърди, че ЕС трябва да се справи с напрежението между своите членове, преди да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания.

Коментарите на Макрон по въпросите, вариращи от разширяването на ЕС до “мозъчната смърт” на военния съюз НАТО, предизвикаха силни критики от страна на някои съюзници за това, че Европа бива обрисувана като слаба, докато други коментатори го похвалиха, че се ицправя срещу основни проблеми.

„Президентът Макрон има основание, когато казва, че ЕС първо трябва да се справи със собствените си вътрешни въпроси преди разширяването си“, казва в интервю Чижов, който е на поста от 2005 г. „И разбира се, обективно казано, да се каже, че и Северна Македония, и по-специално Албания са готови за членство, би било грубо преувеличение – при цялото уважение към тези две страни.“

Русия е една от няколкото конкурентни сили, които се борят за властта в Северна Македония, Албания и четири други територии на Западните Балкани, които са заобиколени от държави от ЕС и се стремят да се присъединят към блока. Франция беше сама, когато миналия месец се противопостави на започването на преговори за присъединяване със Скопие и се присъедини към Холандия и Дания, като блокираха кандидатурата на Тирана.

Според критиците позицията на Париж вреди на влиянието на ЕС в региона и не възнагради големи стъпки като тази, при която Северна Македония промени името си, за да сложи край на десетилетия спор със съседна Гърция.

ЕС сам се насочи към ъгъла с руската си политика… броят на политическите лидери, разбрали това, нараства.

Владимир Чижов, руски посланик в ЕС

Чижов заяви, че няма да коментира “точната формулировка” на отделно твърдение на Макрон миналата седмица, че 29-членната НАТО е претърпяла “мозъчна смърт” поради разногласия и липса на координация между съюзниците.

Но той каза, че френския президент „както разбирам… изрази някои опасения, които имат много хора в страните-членки на НАТО “.

“НАТО… в светлината на изявлението на президента Макрон, има много за обсъждане в близък формат” на срещата на върха в Лондон следващия месец, каза посланикът. Той добави: „Всички знаем какво трябваше да каже президентът на САЩ [Доналд] Тръмп за НАТО на различни етапи от неговото председателство.“

Много дипломати от НАТО се притесняват от въздействието на напрежението заради военното нахлуване на Турция в Северна Сирия и между Тръмп и европейските съюзници. Американският президент маркира алианса като „остарял“ по пътя на предизборната кампания и оттогава публично хока европейските съюзници, че не успяват да харчат повече за своите военни.

Коментарите на Чижов вероятно ще предизвикат гняв в някои европейски страни, които твърдят, че намесите на Макрон са контрапродуктивни, защото подкопават доверието към НАТО и ЕС, включително и с Русия.

Матеуш Моравецки, полският премиер, заклейми въпроса на Макрон за това дали членовете на НАТО все още могат да разчитат да се защитават взаимно като “опасен”. Той каза, че френският лидер е в „различна позиция“ от някои европейски колеги, тъй като „не усеща горещия дъх на руската мечка на врата си“.

Чижов каза, че “чакал търпеливо” момента, в който една държава от ЕС има “смелостта да говори” да наложи вето върху повторното налагане на санкциите срещу Москва заради анексирането на Крим от Русия през 2014 г., въпреки че руският посланик отхвърли използването на термина “анексиране”.

Посланикът заяви, че се надява опитът да се подобрят отношенията с Русия, воден от Макрон и Финландия, която е ротационен председател на ЕС, да е бил сериозен и съществен.

Някои страни, включително балтийските държави и Полша, са скептично настроени, като твърдят, че Русия при президента Владимир Путин не е променила поведението си.

„Според мен ЕС сам се насочи към ъгъла с руската си политика“, заяви Чижов. „И хората, и политическите лидери, които разбраха това, расте.“