Започналото поскъпване на храните от началото на ноември продължава и през миналата седмица. Цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти по тържищата на страната са се повишили с 2.7% към 15 ноември спрямо 7 дни по-рано.
В периода 11-15 ноември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.420 пункта, докато в края на предходната седмица беше 1.383. В предишните шест поредни седмици беше отчетено поевтиняване между 0.5% и 3.0%.
През миналата седмица от зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните домати и краставици, при плодовете с по-високи цени са ябълките, а при млечните, месните и другите храни най-много са се повишили цените на яйцата и олиото.
В периода 11-15 ноември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 2.7%, заради по-високите цени на краставиците и доматите.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 1.4%, а на годишна база, спрямо 16 ноември 2018 година, се е повишил с 4.1%. Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.