Колкото и на човек да му е сиво, гадно и безнадеждно, в един момент идва ноември и започва джаз фестивалът, който е в състояние да накара русенци да оставят за по три часа вечер проблемите и ядовете и да отидат на друга планета - планетата на свободната музика и невероятните артисти. 
И тази година Борис Петров, наследник и в пряк, и в преносен смисъл на легендата Петър Петров-Парчето, не подведе и не разочарова адептите на музиката на свободата, като заедно с останалите организатори подбра програма, която да дръпне и най-затегнатите струни на душите на русенци. 
Още първата вечер беше водопад от взривен артистизъм, поезия и филосфска сетивност за нуждата от спешно спасяване на планетата, с която бе представен албумът "Екология" на басиста Димитър Карамфилов. Въздействащите послания развълнуваха публиката и тя дълго аплодира автора и неговите колеги - вокалистката Марина Господинова, тромпетиста Михаил Йосифов, пианиста Константин Костов и перкусиониста Христо Йоцов. 
Големите имена на родния джаз за пореден път си дадоха среща на русенска земя - за радост на стотици ценители. Те имаха възможност да се докоснат до новите търсения на проекта "Крис Крос" на саксофониста Петър Момчев, на Театралния джаз бенд на пианиста Антони Дончев и на квартета на Васил Спасов. 
Също по традиция третата вечер стана артистична кулминация на фестивала. Първата част на празника се изля в премиерно за България представяне на новия албум на Ангел Заберски трио, което с лайтмотива "Малка нощна музика" изпълни джаз импровизации по познати и обичани класически теми на велики майстори. Намерих своята ниша и смятам и занапред това да правя, каза Заберски. И уточни: "Налага ми се дълго да чакам тези прекрасни музиканти да се освободят от множеството си други ангажименти, за да свирим заедно, но аз търпеливо ги чакам". Тримата - Заберски на пианото, Борис Таслев на контрабаса и Стоян Янкулов на барабаните, покориха публиката с майсторски и с изключително уважение към оригинала джаз трактовки на известни творби на Бах, Брамс, Бетовен, Чайковски, Пучини и др. Публиката стана на крака и настоя за цели два биса. А Ангел Заберски призна: "Трогнахте ни! Такова нещо отдавна не ми се беше случвало!" и благодари на зрителите и организаторите. 
Финалът бе поставен с час и половина артистично присъствие на квартета на Габриел Дюкомбл. Тангото и френският шансон са си намерили нова република в артпространството, което ту отваряха, ту затваряха вокалистката Габриел и другите трима виртуози: акордеонистът Винченцо Кастрини, китаристът Лука Боскаген и басистът Ник Касал. След бурния аплауз, последвал интерпретация на култов шлагер на безсмъртната Едит Пиаф, французойката и колегите й свириха на бис, а след това дълго раздаваха автографи.