Политическото представителство в новия Общински съвет, извън многобройните групи на ГЕРБ и БСП с по 15 съветници и ВМРО с 9, е доста раздробено, но и тук присъстват интересни бизнес начинания. Сред представителите на СДС, Демократична България, ДПС и „Атака“ се открояват много бизнесмени, някои от които съчетават икономическата си активност с ангажираност в неправителствения сектор. Има и чисти общественици, които според информационната система АПИС никога не са имали фирми. Бизнесът на шарената опозиция се простира от застрахователно дело, през търговия и производство на земеделска продукция до организирано водолазно гмуркане.
От четиримата общински съветници от СДС единствено Елеонора Николова не проявява афинитет към печеленето на пари чрез предприемачество - тя е член единствено на обществени и неправителствени сдружения и организации. Сред тях са Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, Лайънс клуб "Сексагинта Приста", сдружения като "Развитие на трансграничното сътрудничество", "Европейски демократичен път", асоциация "Еврорегион Данубиус" и други, в които тя е членувала още през 2002-2003 година и сега АПИС ги посочва в архив. 
Бившият зам.-кмет Иван Григоров е регистриран като земеделски производител и е член на църковното настоятелство на храма "Всех Святих". През 2009 г. той е заличен като едноличен търговец. Фирмата му "Предика" се е занимавала с търговия със стоки от хранително-вкусовата и леката промишленост. Притежавал е и 10-процентен дял във фирма "Инком" ООД, но дружеството не е пререгистрирано. До май миналата година е бил член на управителния съвет на футболния клуб "Дунав". 
Бившият зам.областен управител Станимир Станчев обаче е едноличен собственик на дружеството за покупко-продажба на земеделска земя "Приста финанс"    , председател е на производствено-потребителна кооперация "Малко Враново", член е на КРИБ и на настоятелството на читалище "Христо Ботев" в Малко Враново.
Другият съветник от СДС Деян Недков е едноличен собственик на дружеството "Брокерс инс" в Русе, което се занимава със застрахователно посредничество. Недков е и председател на сдружение "Тенис клуб Русе". 
Справката на АПИС за двете общински съветнички от "Демократична България" е лаконична. Д-р Теодора Константинова е собственик на индивидуална практика по акушерство и гинекология и е съдружник с равен дял със съпруга си Мирослав Гайдов във фирма "Мирай", която се занимава с търговия. Другите й принадлежности са в обществения сектор - известната русенска лекарка е член на Лайънс клуб "Сексагинта Приста". До 2006 г. е била член на Управителния съвет на неправителственото "Сдружение за развитие на българското здравеопазване" и е била съдружник с 20% в заличената Специализирана болница по акушерство и гинекология "Ескулап".
Деана Тонева е регистрирана като самоосигуряващо се лице в качеството й на застрахователен агент. До февруари 2005 г. е била изпълнителен директор на СЕТ - АД /бившето "Печатни платки"/, а през септември същата година е закрила фирмата си ЕТ "Недеа".
Кавалерът на двете дами от "Демократична България"  и бивш директор на Математическа гимназия "Баба Тонка" Митко Христов никога не е имал действащи фирми, а участията му в неправителствени организации вече са приключили. От миналата година, когато напусна директорското място по собствено желание и след конфликт с шефката на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева заради орязването на приема в гимназията, не е член на училищното й настоятелство. Мястото му в дружество "Просвещение", регистрирано от Математическата и СОУ "Хр. Ботев" по Закона за задълженията и договорите, вече е заето от наследничката му в гимназията Галина Бобева, която е управител заедно с директора на "Хр. Ботев" Теодор Коцев. До 2003 г. Митко Христов е бил член и на Управителния съвет на сдружение "Професионалисти за просперитет на Русе".
И двамата общински съветници от ДПС - областният председател на движението Дауд Ибрям, бивш директор на екоинспекцията, и Айдоан Джалил са регистрирани като земеделски производители. Дауд няма участия в неправителствени организации, а Джалил е председател на сдружение "Млади хора с млади идеи" и член на управителния съвет на Сдружение за младежки инициативи. До 2006 г. е бил член и на Управителния съвет на Сдружение за икономическо и социално сътрудничество между България и Русия.
В „Атака“ очаквано националният рекордьор по гмуркане Мирослав Славчев е председател на Сдружение "Асоциация Техникъл Дайвинг България". Той участва в съдружие с равни дялове в две фирми: ДЮИ - Дийп Ъндъруотър Едюкейшън ООД, в което си разделят по 50% с дъщеря му Преслава, и в Е-Трейд НМ ООД за електронна търговия, където също притежава 50% от капитала. Едноличен събственик е на "Акватика М". В предмета на дейност и на трите фирми фигурира обучение на водолази и организиране на подводни разходки за любители и туристи, туристически водолазни гмуркания и др.
Славчев е бил в съвета на директорите на "Берус Мел" АД за производство и търговия със селскостопанска продукция и в съвета на директорите на "Берус-97" АД със същия предмет на дейност. И на двете места вече е вписана дъщеря му Преслава.
Другият общински съветник от „Атака“ - Веселин Велчев, има две действащи фирми: "Амор дулсе-ВВ" ЕООД за външна и вътрешна търговия, внос и износ, реекспорт, бартерни сделки, превоз на пътници и товари, и "ВЕС секюрити груп" ЕООД за управление на кафе-бар и ресторанти, търговско представителство и посредничество. Две фирми - "Геоком" ЕООД и "Теди 2013" ООД са прехвърлени на други собственици съответно през 2009 и 2014 г.
Срещу името на общинския съветник от "Възраждане", Дилян Саманджиев, който е и председател на местната структура на партията, в регистъра не фигурира нищо.