193 души измериха стойностите на кръвната захар вчера сутринта в двете университетски болници в кампаниите, организирани във връзка със Световния ден за борба с диабета - 14 ноември.
93 от тях направиха това в болница "Канев", като двама бяха със стойности 12 и 13 ммл при норма 6.7. Единият бе насочен за лечение при специалист, другият обаче отказа да постъпи в болницата.
В "Медика Русе" контролни измервания на кръвната захар направиха над 100 души. При 17 от тях са установени завишени стойности, като един мъж е бил с 15.7 ммл, без дори да знае, че има диабет. През годината "Медика" е провела скринингови изследвания за диабет на деца от 6 до 10-годишна възраст. Обхванати са общо 1300 малчугани, като тези със завишени стойности незабавно са насочени за консултация с детски ендокринолог.  
Диабетът е едно от най-масовите социално значими заболявания, а засегнатите от него прогресивно се увеличават. Заради небрежност към собственото здраве често се открива късно и в такива случаи рискът от бъдещи усложнения е по-голям. Акцент в тазгодишната кампания срещу този съвременен бич е ранното му разпознаване в семейството, включително и при децата.
500 души подкрепиха за седмица
донорската инициатива "Да! За живот!"
И БЧК организира акция в болница "Канев" по време на изследванията на нивото на кръвната захар. Доброволци на организацията раздаваха карти на подкрепящите инициативата за насърчаване на донорството "Да! За живот!". Пластиката с размер на банкова карта се носи в портфейла и информира и медиците, и близките на притежателя й, че желае да дарят органите му в случай на непоправим  инцидент. 
Всеки желаещ може да получи такава карта на регистратурата в болница "Канев". От 7 ноември вече са взети 500 бройки.