Министър Данаил Кирилов откри заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което ще бъде прегласувана кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор.

На заседанието присъства самият Иван Гешев и главният прокурор Сотир Цацаров, който вече заяви, че отново ще подкрепи Гешев за свой наследник.

Лозан Панов предложи нова процедура

В началото на заседанието председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи нова процедура.

Длъжни сме да инициираме нова процедура за избор на главен прокурор. Президентът изложи своите мотиви и трябва да ги уважим. В противен случай ще бъдат неглижирани и обезстойностени действията на президента и на институцията на държавния глава, заяви Лозан Панов и, с оглед мотивите на Румен Радев, предложи нова процедура за истинско състезание, в което няма никаква пречка Иван Гешев да участва.

Данаил Кирилов – имаше сигнали за бомби, заседанието продължава

Тази сутрин сигнал за бомба е постъпил в 7,55 ч. на тел. 112 за сградата на ВСС. Кирилов уточни и че снощи, около 20 ч., също е постъпил сигнал за поставено взривно устройство пред сградата на ВСС. Тъй като никой от присъстващите на заседанието на ВСС нямаше възражение, заседанието на съвета продължава.

Сотир Цацаров: Мотиви президентът не изложи, имаше публична позиция

Предлагам Висшият съдебен съвет (ВСС) да гласува как да процедира от тук нататък – дали да се открие нова процедура или да се продължи сегашната процедура, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на обсъжданията.

Цацаров настоя да бъде юридически коректен. Нека не спекулираме, че указът на президента има мотиви, имаше публична позиция, заяви главният прокурор.

В юридическия смисъл на думата мотиви няма, повтори Цацаров и припомни, че и при кандидатурата на г-н Чолаков мотиви нямаше (председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков – бел. ред.).

Това обаче в никакъв случай не омаловажа казаното от президента – мотиви няма, но президентът направи изявление пред медиите, за да сме юридически коректни. Никой не омаловажава, никой не неглижира тази пламенна защита, никой не омаловажава казаното от Румен Радев, обърна се Цацаров към Атанаска Дишева и Лозан Панов, които се изказаха преди него.

Главният прокурор предложи или да се започне нова процедура, или да се продължи с настоящата и да се премине към прегласуване.

Отвън има протести

Междувременно навън има протест и контрапростест. Движението по всички улици и градския транспорт в района на сградата на ВСС е спряно. Улиците са отцепени и блокирани. Полицаи проверяват минувачите и не допускат хора до сградата.