Как и доколко "Дунав" може да закърпи положението, ако БФС и фирмата "Про медия" се съгласят да преведат авансово парите по телевизионните права. За такъв вариант говори или поне намекна пред "Утро" изпълнителният шеф на клуба Огнян Цветанов. 
На 8 юни тази година се стигна до споразумение клубовете да получат по преразпределение обща сума от 6 милиона лева. Каква част от тези пари се падат на "Дунав"? 
Разбивка по клубове няма, но "Утро" направи справка за траншовете през 2016 година. Тогава фондът е бил 5,5 милиона, като всеки отбор е получил дял според мястото си в класирането. Така например в касата на шампиона са влезли 240 000 лева. В скалата надолу най-малко левчета са били отчислени за последния отбор - 17 143.
Общата сума от 2016 и 2019 година е с разлика от 500 000 лева. Това означава, че клубовете ще получат приблизително същите пари и сега.
Приемаме, че "Дунав" ще заслужи средства според 11-то си засега място във временното класиране. Това подреждане ще донесе на клуба около 95 000 лева.
Второто перо по програмата на УЕФА "Солидарност" е помощ за клубовете по линия на спечелените точки в европейските клубни турнири. Този товар в България се носи основно от "Лудогорец". На практика разградчани помогат на другите наши отбори.
Въпреки опитите ни не можахме да разберем как ще бъдат разпределени парите от последната кампания, нито кога ще бъдат преведени. Когато лудогорци играха в групите на Шампионската лига, "Дунав" получи около 300 000 лева. Сумата сега със сигурност ще е значително по-малка. Но да приемем песимистично, че ще е към 50 000 лева. 
Официалните данни казват, че годишният бюджет на ФК "Дунав" е около 2 милиона лева. Излиза, че за 30 дни се харчат близо 170 000 лева. Малко множко ни се виждат, не е и ясно дали парите по обявения бюджет са били налице. По-скоро може би се изразходват около 60 000.   
Какво показва аритметиката? 
При по-реалистичната кота от 60 бона, без да разполагаме с клубни ведомости и размера на заплати за футболисти и всякакъв друг персонал, "Дунав" може да върже двата края при получени 95 000 лева от тв правата за не повече от месец и половина. А после какво следва, особено като се знае, че постъпленията от билети са символични?
Електронни издания тиражираха вчера, че ЦСКА ще плати за Ахмед Ахмедов-Мечо трансферна сума от 120 000 лева.
Да решим на юнашко доверие, че не става дума за фалшива новина. 
От тв правата и парите за Мечо се събират 215 000 лева. Ориентировъчно тези средства ще стигнат за 3 месеца и нещо.
Накратко, при реализиране на схемата с евентуалните скорошни постъпления, "Дунав" ще изплува краткосрочно във финансов план. Това пък би дало възможност отсега да се работи и действа така, че бонусът от време да бъде използван за намиране на наистина стабилни и дълготрайни спонсори.
Другото е да се влезе в поредната спирала на тежка криза, от каквато вече трудно ще има излизане.