На тазгодишния конгрес на ЕТА - Европейската тиреоидна асоциация (тиреоидните заболявания най-общо казано са болести на щитовидната жлеза - б.р.), прoведен в Будапеща, проф.Рефетов е удостоен с наградата на името на Серж Лисицки. Учредено от ЕТА и връчено за първи път през 1997 година, отличието се присъжда веднъж на две години на учен за изключителен принос в областта на ендокринологията и по-специално в изследване заболяванията на щитовидната жлеза през целия му професионален път.
След тайно гласуване на членовете на Изпълнителния комитет на ЕТА и с абсолютно мнозинство, роденият в Русе световноизвестен учен, открил синдрома на резистентност към тиреоидните хормони, наречен на негово име, получава наградата за 2019 година, включваща златен медал, парична премия, пътуване и престой в Будапеща  на разноски на асоциацията.
На награждаването от българска страна присъстват проф.Боян Лазаров, проф.Русанка Ковачева, доц.Александър Шинков.
Това е 42-рата среща на ЕТА, а отличеният акад.Рефетов председателства един от симпозиумите на тема "Нови аспекти във връзка с това по какъв начин сигнализира за нередности хормонът на щитовидната жлеза".
Въпреки огромната си ангажираност, светилото в световните научни среди отдели от най-ценния си ресурс - своето време, за да отговори на няколко кратки  въпроса. Това бе и още едно потвърждение, че подкрепя младите хора и вярва в тях. Правете това, което наистина ви привлича най-много, е неговият съвет към тях.
- Проф.Рефетов, най-искрени поздравления за златния медал. След толкова много награди как се почувствахте след получаване на поредното отличие? Какво си казахте?
- Тази награда е важна, тъй като аз съм първият, който я получава, без да е работил в Eвропа и е за моите постижения през целия живот
- Ако не бяхте станал лекар, с какво предполагате, че щяхте да се занимавате?
- С изследване на нови животински видове.
- Ако можехте да върнете времето назад и промените някакъв аспект в житейския си път, кой щеше да е той?
- Бих станал специалист по тропически болести.
- Ще си позволя да перефразирам мой любим цитат на Махатма Ганди - каква е промяната, която най-много Ви се иска да видите в България?
- Мир и напредване в областта на науките и изкуствата.
- Кога да ви очакваме отново в родния Русе?
- През месец май 2020.

Лора КАСАБОВА