Новите носители на наградата "Фридрих Шилер", която се връчва от 2017 година в русенското Дойче шуле, са старши преподавателката по география и икономика Цецка Маркова и ученичката от 12 клас Адриана Витанова. Директорката на СУПНЕ връчи призовете на специална церемония по време на патронния празник на училището, събрал ученици, учители, родители и приятели в зала "Филхармония". 
На 260-ата годишнина от рождението на големия немски поет и драматург Фридрих Шилер е посветена поредица от събития. Сред най-мащабните бе тазгодишната кампания "Чети с мен", по време на която 15 литературни и художествени ателиета обединиха малки и големи ученици не само от Дойче шуле, но също от Европейското училище, Икономическата гимназия, гимназията по туризъм, Английската и гимназията в Бяла. 
Преди два дни се проведе финалният кръг от дебатите, също част от честванията на Шилер. Двете групи кръстосаха словесни шпаги по темите "Трябва ли да се премахне пластмасата с цел опазване на околната среда?" и "Трябва ли да заменим родината си за живот в чужбина?". Първото място бе присъдено на Стела Дамянова от ПГИУ "Елиас Канети", второто - на Слав Монев от Математическата гимназия, и третото - на Денислав Димитров от СУПНЕ "Фридрих Шилер".