Облекчена присъда от половин година условно с 3-годишен изпитателен срок заради направени самопризнания и 1000 лева глоба e наказанието на грузинеца Берулава Д., който стигна скорострелно до съд, след като на 31 октомври опита да подкупи с 30 лева пътни контрольори. В същото време съдът задържа за постоянно в ареста друг шофьор за даване на рушвет - румънски неграмотен ром, който подпъхнал на катаджиите 30 евро. И двете решения обаче могат да се обжалват.
Грузинецът с висше образование си докара присъда заради спестена винетка на карания от него "Опел Астра". Край мотел "Русенско ханче" в района на ДЗС контрольори от ТОЛ управлението към Агенция "Пътна инфраструктура" спрели автомобила с транзитни български номера и щом видели, че няма платена винетка, му обяснили, че ще понесе компенсаторна глоба от 70 лева. Берулава обаче опитал да приключи проверката по втория начин и предложил на служителите 3 банкноти по 10 лева. Вместо до потулване на случая обаче парите довели грузинеца до директен сблъсък със съдебната система.
Друг шофьор пък бе задържан отново заради предложена далавера на пътя. Става въпрос за 35-годишен румънец зад волана на "Фолксваген Пасат" с английска регистрация, който опитал да мине метър за извършено от него нарушение. Той е спрян на 8 ноември около 12.45 часа на пътя Русе-Бяла, след като при спускане по Беленския баир нервите му не издържали и тръгнал да изпреварва в забранения участък. Опасното нарушение в натоварената отсечка, станала терен на не една и две тежки катастрофи, се случило пред очите на пътен патрул, който веднага вдигнал палката.
Шофьорът отказал да подпише акта, който катаджиите му съставили, и вместо това им предложил друг изход от проверката - две банкноти от 20 и 10 евро, които подпъхнал в кочана с бланки за актове точно под съставения му акт. Последвало мигновено сигнализиране на дежурни полицаи и задържане на предложилия подкуп, по време на което той започнал да буйства и дори наранил единия от униформените. Затова освен за предложен подкуп, той предстои да бъде съден за хулиганство и съпротива на полицейски служител.
За да не избяга от носене на отговорност, прокуратурата поиска румънецът да бъде задържан за постоянно в ареста, докато не дойде време да чуе присъдата си. Адвокатът на провинилия се шофьор изтъкна, че той е баща на 4 деца, за които трябва да се грижи, и за това заслужава свобода.
Самият мургав румънец проплака пред съда, като обясни, че дълбоко съжалява, като въобще не си е представял какви последици може да понесе заради предложения подкуп и че не би си и помислил да дава рушвет, ако е знаел какъв суров развой го чака. Заяви, че повече няма да прави така и е готов да не стъпва повече в България, стига съдът да го пусне да се прибере при децата си. На този етап обаче магистратите прецениха, че арестът е справедливото място за него.