По-малко от половината от 15-те общински съветници от ГЕРБ в новия общински съвет са бизнес активни, толкова са и съпричастните с дейността на неправителствени организации. Шестима от избраниците притежават фирми или фирмени дялове в най-различни браншове, шестима са членове на фондации и сдружения. Данните са от информационната система "Апис", която следи активността в икономиката и неправителствения сектор.
Председателят на групата на ГЕРБ вече трети поред мандат Бедрос Пехливанян, който е известно име във фармацията, развива търговия с лекарства и медицински консумативи чрез четири фирми - "Гален Русе" ЕООД, ЕТ "Бедрос Пехливанян - Галенус", "Херонфарм" ЕООД и "Астрейфарм" ЕООД. Пехливанян е част от съвета на директорите на столичното дружество "Алианс Сървиз", което се занимава с маркетинг и търговско посредничество. Собственикът на аптеки "Астра" има и още една фирма "Гален" ЕООД, която е с по-широк предмет на дейност - търговия, рекламна и спедиторска дейност, както и хотелиерство и ресторантьорство. 
Иван Иванов, който влезе на мястото на зам.областния управител Свилен Иванов, е едно от новите лица в общинския съвет, но пък е добре познат на пазара на недвижима собственост. Той е управител на една от водещите фирми за недвижими имоти "Олимпия" ЕООД, която  е основана през 1995 г.
Сред новите лица в общинския съвет е и административният директор на "Медика" Алисе Муртезова. Справката в "Апис" показва, че тя управлява рекламна агенция "Креатив-АМ", както и фирма "Заря-Прогрес" ЕООД, която е с широк предмет на дейност, но е фокусирана върху производство на непреработена растителна и животинска продукция. Муртезова е участник и в неправителствената организация фондация "Обществен фонд Русе". 
Директорът на операта Иван Кюркчиев също е ново лице, срещу чието име фигурират фирми. Той е съдружник /99.01%/ в "Дунав концерт" ООД, която организира културни събития и развива импресарска дейност. През миналата година е прехвърлил дяловото си участие във фирма "Верди опера" ЕООД, която също се занимава основно с импресарска дейност, а през 2016-а и дела си в "Ем Джи Ей Мениджмънт", която е в сферата на търговията, услугите и производството. 
Втори мандат в общинския съвет започва бившият лекоатлет Евгени Игнатов, който също попада в групата на съветниците с няколко фирми. Той държи 34% от компютърната фирма "Еликом сервиз", но има и други интереси. Игнатов е равноправен съдружник във фирма "Ерима", която е с широк предмет на дейност. Притежава 80% от "Спринт" ООД , която се занимава с търговия на едро с разнообразни стоки, както и 29% дял в "Ланес" ООД, която е със същия предмет на дейност и е със седалище в сливополското село Борисово. Бившият именит лекоатлет е сред активните участници в НПО - председател е на управителния съвет на спортен лекоатлетически клуб "Дунав", участва в ръководството на клуб "Олимпиец-Русе" и на фондация "Александър Русев".
Икономистката Йорданка Даневска, която е сред познатите лица в общинския съвет, е част от съвета на директорите на акционерно дружество "Мегахим".
Втори поред мандат започва и директорът на училище "Васил Левски" Галин Ганчев, който няма бизнес интереси. Участието му в неправителствени организации се изчерпва със сдружение "Училищно настоятелство при училище Васил Левски" и председателство на спортния клуб ОСК "Дунав-Русе" от 2006 до 2010 година. 
Бившият зам.-кмет и адвокат с дългогодишен стаж Наталия Кръстева също е активна в неправителствения сектор. Тя е част от управлението на сдружение "Съюз на жените майки на децата ни" и от училищното настоятелство на Математическа гимназия "Баба Тонка". 
Без бизнес интереси е и директорката на детска градина "Снежанка" Екатерина Иванова, която е сред новите лица в общинския съвет. Тя е част от сдружение "Училищно настоятелство-Червената шапчица". 
Изцяло на сцената е отдаден директорът на драматичния театър "Сава Огнянов" Орлин Дяков.
Без собствен бизнес е също зам.-ректорът на Русенския университет Михаил Илиев, чиято страст е науката. Той единствено е част от фондация "Нова Сивитас". 
Никакви бизнес интереси или дори участия в неправителствени организации не фигурират при справка за пом.-директора по учебната дейност в Европейското училище Елка Симеонова и при директора на Пристанищна инфраструктура в Русе Стоян Христов. Без собствен бизнес са също кардиохирургът в "Медика Кор" д-р Кристиян Иванов и представителят на фирма за продажба на електроенергия Светлозар Симеонов, които карат втори мандат.