Русе отново става център в културните новини на държавата. В четвъртък и петък гледаното предаване на Българската национална телевизия "Денят започва с култура" за пореден път сменя столичното студио с Града на Дунава. Конкретният повод да поканим колегите от София е 44-ата национална джаз среща, но заедно с това зрителите на БНТ ще станат съпричастни към много други новини, каза редакторът Петя Пантева. 
Първата среща на водещия Димитър Стоянович в ефира ще бъде със саксофониста Борис Петров и барабаниста-бизнесмен Даниел Джумалийски, които ще разкажат за джаз  срещата. Репортаж ще покаже Русе като снимачна площадка за десетки игрални филми, а директорът на театъра Орлин Дяков ще разкаже за новите заглавия в афиша на ДТ "Сава Огнянов". Камерата няма да подмине и трагичното състояние на сградата на Художествената галерия, което вече заплашва състоянието на картини и икони от богата сбирка. 
В петък Венелин Молнар и Йовчо Стоянов от дружество "Русчук" ще споделят страстта си да съхранят миналото в старите русчушки фотографии и спомена за техните автори. Директорът на операта Иван Кюркчиев ще разкаже за предстоящото честване на 70-годишнината на операта, а директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова ще анонсира 12-ия международен конкурс "Франц Шуберт". 
Предаването ще завършим с едно намигване към 30-ата годишнина от 10 ноември 1989-а, каза Петя Пантева. Русенските телевизионери са поканили Димитър Стоянович да разлисти заедно с тях 33 фотоалбума от празниците на соца, които се съхраняват в Историческия музей.