Българският журналист и писател Калин Тодоров за пореден път избира Русе, за да представи най-новата си книга "Зад стената на прехода". На 14 ноември от 11 ч в Канев център той ще сподели своето произведение, излязло от печат миналия петък. 
"Тази книга е продължението на "Зад завесата на соца". Тя ще се опита да разкаже как в България за втори път се роди капитализмът", казва авторът. 
Първата глава в изданието започва с разказ за плана "Умрялата лисица" на КГБ, който предвиждал разпадането на Съветския съюз и постепенното преминаване на "общонародната собственост" в частна, като единствените структури, които трябвало да се запазят на всяка цена, били КГБ и армията в очакване на нов силен лидер. Този разказ, препредаден от автора, има русенски адрес - историята му разказал русенецът Николай. Още един русенец присъства осезаемо в книгата на Калин Тодоров - бизнесменът Иван Минев, чиято съдба не е от най-леките и безметежните. 
Авторът разказва от първо лице за много от вече отдавна отминалите събития и емблематични персонажи. За познаването на ситуации, хора и процеси допринася неговата журналистическа професия, но също и фактът, че Калин Тодоров е син на Станко Тодоров /1920-1996/, министър-председател на България от 1971 до 1981 г. и председател на Народното събрание от 1981 до 1990 г., и на журналистката Соня Бакиш, една от учредителките на Обществения комитет за защита на Русе и заради това изключена от БКП.