„Ключът към успешната деинституционализация е, че всички гледахме в една посока и работехме заедно – правителство, неправителствен сектор, академични среди“, това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на откриването на международната конференция „Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“. 
Русинова припомни, че през последните 10 години 94% от специализираните институции за деца са закрити. Преди старта на реформата около 7 600 деца са били настанени в 137 Домове за деца с увреждания, Домове за деца, лишени от родителски грижи и Домове за медико-социални грижи. Тя припомни, че реформата в грижата за деца се е реализирала със средства от европейските фондове. За реализиране на деинституционализацията от националния бюджет са отделени 450 млн. лв. 
Международният форум се проведе от 6 до 8 ноември в София. В рамките на събитието над 320 експерти от 31 страни обсъдиха реформата в грижата за децата.  Съорганизатори са Министерството на труда и социалната политика, Ноу-хау центърът за алтернативни грижи за деца към Нов български университет, УНИЦЕФ България, SOS Детски селища, фондация „Лумос“, фондация „Сийдър“, „Надежда и домове за децата – клон България“ и Eurochild. В рамките на конференцията участниците споделиха научни данни и натрупан опит, както и добрите практики и предизвикателства в областта на деинституционализацията. 
Вицепремиерът Томислав Дончев, който откри събитието, определи деинституционализацията на грижите за деца като един от най-чистите примери за провеждане на реформа в България - според високите световни стандарти с оценка на нуждите и с адекватно планиране. 
„Една реформа не означава да промениш законодателството, а да убедиш хората, че това е пътят и той няма как да бъде променен“, категоричен е вицепремиерът. Той изтъкна огромната роля на неправителствените организации при провеждане на реформата, които освен помощник, са и необходимият коректив. 
Моделът, който ние създадохме, е най-успешният в Европа. Вярвам, че това променя съдбата на децата, подчерта Русинова по време на участието си в панела „Прилагане на глобалните и европейските политики на национално ниво“. Тя каза още, че от 137 институции за деца остават за закриване 21, в които се отглеждат 495 деца и младежи.
Ние успяхме да изградим качествени, модерни и нови услуги, започвайки от нулата, без това да натоварва в голяма степен българските данъкоплатци и нашия бюджет. В момента в страната се предоставят 627 социални услуги за деца и семейства от нов тип с общ капацитет над 14 000 места, изтъкна зам.-министърът.
Тя завърши с това, че успехът в момента е плод на 10-годишна работа, което ни дава основание да говорим, че в България моделът е успешен. Всичко това е направено  в интерес и полза за децата на България.
В панела участваха още проф. Роби Гилиган от колеж „Тринити“ в Ирландия, който разказа за процеса на деинституонализация в Ирландия, продължил почти 30 години и Людовика Пакалкайте, национален директор на SOS Детски селища Литва. Тя обясни как Литва се справя с проблемите в сферата и презентира кампанията „Да отворим врати за децата на Европа“.