Три години след тържественото откриване на газовата връзка между България и Румъния при Мартен Румъния най-после е готова с компресорната станция от другата страна на Дунав. По тръбата обаче скоро няма да потече газ, като в най-оптимистичния вариант това ще стане през април догодина, става ясно от публикации в румънските медии. 
Интерконекторът бе открит точно преди три години, през ноември 2016 г., на шумна церемония, за която край Мартен се бяха изсипали цял куп официални лица. Символичният старт бе даден от премиера Бойко Борисов, който завъртя кранчето на междусистемната газова връзка. Още тогава се знаеше, че румънската страна не е готова, но проектът трябваше да се отчете като завършен, за да могат България и Румъния да получат европейското финансиране за него от 9 млн. евро. Изграждането на интерконектора се забави, тъй като първоначално избраната румънска фирма изпълнител не можа да се справи с полагането на тръбите под река Дунав. Работата потръгна чак когато като подизпълнител за тази част от проекта бе наета холандската "Ахак".
Откритата сега също толкова тържествено компресорна станция Подишор е част от газопровода, свързващ България, Румъния, Унгария и Австрия. Чрез него Румъния ще може да експлоатира огромния си потенциал от залежи на природен газ в Черно море. Краят на първата фаза на проекта е предвиден за април 2020 г. Така ще се осъществява двупосочен пренос на газ към България чрез интерконектора Гюргево-Русе с годишен капацитет 1 милиард и 500 милиона куб.м.