Доброволци от Русе подеха акция в помощ на бездомните кучета. Любители на животните избраха неделния ден, за да сглобят нови къщички за четириногите обитатели на приюта в навечерието на зимата. Материалите са осигурени чрез дарения от граждани и неправителствени организации, които са съпричастни на каузата да правят добро.
В приюта за безстопанствени животни в Русе се грижат за малко над 500 кучета. Част от къщичките им вече са амортизирани и се нуждаят от подновяване.
"Честно казано, не вярвахме, че ще има някакъв интерес. Но започнаха да пишат много хора от организации, от фирми, че ще изпратят 30-40 палета, сами организираха транспорта, за което съм много благодарна, това е човещина. Повечето от тях, освен че осигуриха, сега са и тук", сподели един от организаторите Милена Милчева.
В инициативата се включиха доброволци на различна възраст, които през целия ден майсториха новите колибки.
"Тук сме, защото кучетата имат нужда от нас. Както хората, така и животните имат нужда от нас. В случая правим къщички, това е гражданското общество, може да видите тук как то работи. Това е истина и когато сме заедно, можем да постигнем много неща", казва Юлия Маринова, която е дошла заедно с дъщеричката си
Здравко също участва с майка си в акцията. "Да има къде да спят, защото ще спят на студа иначе. Трябва да се помага. Не е много сложно, трябва да се вадят гвоздеите и после се сглобява колибката и е лесно. Не е толкова трудно", казва момчето.
Именно желанието да направят добро, е мотивът на доброволците.
"Ако помагаме на някого, той помага на някой друг и така се завърта целият цикъл от добро, в смисъл не трябва да пестите доброто и не трябва да пестите усилията си. Тук сме заради животните в момента, утре ще бъдем някъде другаде заради някой друг, идеята е просто да се прави добро. Тези кучета може да са улични, но те са наши, на града", споделя Милена Милчева.
В приюта се радват на всяка протегната ръка - като дарението от 10 нови къщички, получено в събота.
"Инициативата е изключително добра и ние никога не бихме отказали такава помощ, защото всяка една нова къщичка, направена за кучетата, е подобряване на техните условия за живот. Нашите възможности като финанси, като бюджет, като капацитет са ограничени, така че са добре дошли винаги такива инициативи от хората, които обичат животните", казва Стамен Савов, директор на ОП "Комунални дейности".  
За кучетата от приюта се полагат и други грижи Един път в седмицата доброволците ги извеждат на разходка.