Между 80 и 100 лева от месечния бюджет на семействата с деца до 6-годишна възраст се изразходват за здравни услуги. Това показва социологическо проучване, поръчано от Българската педиатрична асоциация /БПА/, което е проведено в 6 фокус групи от 50 души от 3 града, съобщи на пресконференция вчера председателят на асоциацията проф.Владимир Пилософ. Той заедно със секретаря на БПА доц.Димитър Калайков и педиатърът доц.Свилен Досев откри 15-та Русенска педиатрична конференция "Горещи точки в педиатрията", която се провежда на 8 и 9 ноември в гранд хотел "Рига".
Именно с темата за семейните разходи започна самата конференция. Изследването, което все още не е с обобщени резултати, показва, че половината от парите за здраве всъщност отиват за лекарства, а около 10% - за платени прегледи. Самият Пилософ посочи, че това се дължи на честата практика на родителите да си спестяват продължителното чакане пред кабинетите на личните лекари, а директно да водят детето си на частен преглед.
Аз, например, научих и че в 20% от случаите по време на първия преглед на новороденото след изписването му, който се извършва вкъщи, от родителите се искат пари за превоз на лекаря, заяви проф.Пилософ.
Разходите за здраве при децата над 6 години значително намалявали и били в порядъка на 20-30 лева. След като проучването бъде докрай обобщено и анализирано, ще се подготви становище до Министерството на здравеопазването с искане за промени.
Проф.Пилософ коментира и че стартът на реализацията на проекта на така бленуваната Национална педиатрична болница отново е на етап да забуксува заради бюрократични неуредици и правни спорове около избрания за нея терен - до Александровска болница.
"Над 300 медицински специалисти очакваме да посетят конференцията през двата дни. Ще присъстват колеги от Шумен, Пловдив, Плевен, София. За първи път академик ще изнесе лекция на конференцията - това е акад.Надка Бояджиева от БАНИ, която ще говори за епигенетиката в медицината. Благодарение на нея лекция ще изнесат и гости от Австралия по повод тамошната методика за ранно детско развитие "Кинди Ру", която вече се прилага и у нас", посочи доц.Досев.
Част от темите на конференцията включват опасностите при пиене на вода от новородените, приема на пробиотици при профилактика на неонатална жълтеница, съвременните методи за овладяване на алергии и  значението на татуировките в диагностиката на психичните и поведенчески разстройства.