Още преди полагането на клетвата един от избраниците се отказва от спечеленото място в общинския съвет в Русе. Това е зам.областният управител Свилен Иванов от ГЕРБ, който беше втори в листата, но предпочете да остане на досегашния си пост. Той подаде вчера заявление пред Общинската избирателна комисия, с което оттегля пълномощията си на избран общински съветник.
При преговорите с представителите на политическите сили, които ще участват в местния парламент, директно попитах как ще се управлява общината - по европейски или по български. Стана ясно, че БСП не е достигнала ниво да управлява по европейски. Оформящото се мнозинство не определя спокойно довършване на започнатите обекти и развитие на общината. Затова предпочитам да остана в областна администрация, където да продължа работата си по проблемите на Русе, а именно чистотата на въздуха, изграждането на пътя между Русе и Велико Търново, втория мост над река Дунав, летището в Щръклево и редица други. Тук ще бъда по-полезен, каза Свилен Иванов. По думите му приетата от ВМРО протегната ръка на левицата се базира на сделки и задкулисни договорки за постове, на което той не е привърженик. 
Свилен Иванов се отказва да заеме мястото си в общинския съвет, като в искането си до ОИК, което беше разгледано снощи, не е посочил мотиви. На негово място с решение на ОИК в местния парламент ще влезе следващият в листата - Иван Иванов, който е собственик на агенция за недвижими имоти.
Новият състав на местния парламент встъпва официално в длъжност на тържествена церемония в понеделник, но не е изключено след това и други общински съветници да се откажат от местата си.