Заловеният при специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението Кристиян К. остава за постоянно в ареста, реши състав на Окръжния съд. 28-годишният мъж бе задържан в понеделник, когато у него и адресите, на които живее с близките си, бяха открити 100 грама марихуана, 6 топчета марихуана и 4 пакетчета метамфетамин. Мярката обаче може да се обжалва.
8 клиенти на младия дилър са признали официално, че са се снабдявали от Кристиян с незаконни развеселяващи вещества. Адвокатът на младежа опита да омаловажи този факт, като посочи, че разпитаните били от криминалния контингент и били "удобни" свидетели на прокуратурата. Защитата изтъкна, че Кристиян е баща на малко дете, за което се грижи. На неговите плещи тежало и гледането на баба му, която сама не можела да се справя в ежедневието и затова той живеел при нея. Именно заради това не работел. Отделно, преди 18 години имал тежки здравословни проблеми и отключил епилепсия. Заради данните за влошено здраве защитата поиска да бъде назначена експертиза, която да установи дали той може да пребивава в ареста. Съдът обаче категорично отхвърли искането.
Безспорно Кристиян употребява наркотични вещества. Това се вижда и от предишното му осъждане за шофиране под въздействието на дрога, за което е признал и е наказан с 10 месеца условно. Спорно е обаче дали разпространява наркотици, затова задържането под стража не е справедлива за него мярка, а по-подходящ е домашният арест или паричната гаранция, посочи защитата.
Макар и експертизите да не са готови все още, е безспорно, че в Кристиян е открито голямо количество наркотик от различни видове. Тече обработката на голям обем информация от приложените СРС-та. Ако не бъде задържан, има опасност да осуети разследването. А по всичко личи, че не е респектиран от предходното си осъждане, посочи прокуратурата и настоя младежът да бъде оставен в килия за постоянно.
Съжалявам за постъпката си. Искам нещо ново - да не употребявам вече, да не се занимавам с това, заяви пред съда самият Кристиян, но засега магистратите прецениха, че мястото му е в ареста.