Процедурата оттук насетне продължава със заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България. Оттук има два варианта – или набиране на 17 гласа и назначаване на Гешев, или ненабиране на необходимите гласове и започване на нова процедура.

Това каза в кулоарите на парламента главният прокурор Сотир Цацаров.

„Данаил Кирилов не може да направи предложение, защото това е процедурата, разписана в Конституцията“, заяви Цацаров и добави, че според решение на Конституционния съд, президентът действа при условията на обвързана компетентност.

От своя страна Иван Гешев каза, че президентът е в правото си и е изпълнил конституционните си права.

„Благодаря му, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок. Благодаря и на колегите от професионалната общност, които застанаха зад мен. Това е един професионален избор, а не политически“, каза Гешев.

Той заяви, че процедурата е била прозрачна – нещо, което според него не се случва в други европейски страни. „В нито една европейска страна няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия, в рамките на 10 часа“, коментира той.

Гешев заяви, че не се притеснява от факта, че е единственият кандидат за поста.

„Аз не се притеснявам дали са един, двама, три или петнайсет кандидати. Решението колко кандидати да са взима Прокурорската колегия. Те се обединиха около една кандидатура. Има такава законова възможност, затова не виждам проблем“, посочи той и добави, че е бил сам и когато се е кандидатирал за шеф на Специализираната прокуратура и тогава не е имало проблем.