Председателят на Областния футболен съвет Димитър Димитров-Кулеманс е имал среща вчера сутринта с новия кмет на Русе Пенчо Милков, научи „Утро“. Часове по-късно се свързахме с Димитров.

- Г-н Димитров, факт ли беше тази среща?
- Да, кметът ме покани да обсъдим най-наболелия проблем за русенската спортна общественост - тежкото финансово положение на футболния "Дунав". Останах приятно изненадан, че г-н Милков е запознат в детайли с положението в клуба. Той поиска да узнае моята гледна точка. Обясних му, че клубът се ръководи от некомпетентен човек, който взема еднолични решения. Само преди месец д-р Симеон Симеонов каза в интервю, че в касата има 300 000 лева. Питам, след като тези пари са били налице, защо футболистите са без две заплати и премии? Защо половината от тях са с изключени телефони заради неплатени сметки? Как се хранят, как живеят, как тренират, как се мотивират преди мачовете?
- Какъв бе отговорът на кмета?
- Той бе настроен позитивно. Може би не бива да говоря от негово име, но разкри, че до дни ще инициира среща с русенския бизнес. На тази среща ще сондира възможността за подпомагане на клуба. Г-н Милков бе на мнение, че целият град трябва да се обедини и да не позволи да се стигне до фалит на ФК "Дунав". Ще кажа нещо от свое име - русенските бизнесмени са отвратени от стила на работа на клубното ръководство. Иначе говорихме и по темата с концесията на стадиона в "Здравец". Г-н Милков се ангажира с проверка на документацията как този обект се е озовал в частната фирма на д-р Симеонов и дали процедурата с решението на Общинския съвет по концесията е спазена по закон.
- Как завърши тази среща?
- Аз си тръгнах с оптимизъм. Разговарях с човек, който, убеден съм, иска и знае как да помогне. Ще помоля само футболистите на "Дунав" да проявят търпение. И го правя по една причина - ако не получат заплатите си, имат пълното право да разтрогнат договорите си по вина на клуба и да си тръгнат веднага от Русе. Не бива да позволяваме този отбор да бъде разбит и Русе да няма тим в елита. Благодарение на "компетентното" ръководство "Дунав" играе всяка година баражи за оставане в елита. Всяка година идват и си отиват куп играчи. Защо? Кой бяга от хубавото? Специално искам да поздравя футболистите, че продължават да се държат мъжки и че играят - това е мое мнение - един добър футбол. Шапка им свалям за волята и характера.