Тръгна очакваната разпродажба на жилищни имоти собственост на фалиралата "Захар-Био", заради която десетки семейства в бившите ведомствени блокчета на предприятието могат да останат без дом. Първите пет апартамента на алеи "Детелина" и "Ален мак" са обявени за продан от НАП, като оферти ще се приемат от днес до 15 ноември. А живеещите под наем в тях хора са притеснени, че ще трябва да ги напуснат, ако за тях се появи купувач.
 Както "Утро" писа, още през юни обитателите на ведомствените жилища бяха уведомени от синдика Георги Чолаков, че предстои оценка и продажба на имотите. Живеещите в тях споделиха, че са притискани да купят апартаментите, но малцина разполагат с нужните средства. На пръв поглед не изглежда експертите на НАП да са надули оценките - за най-големия апартамент от 65 кв.м се искат 34 400 лева - сума, за която същото жилище в друг квартал ще струва пак толкова, но в евро. А най-евтиното жилище е оценено на 12 700 лева. Става въпрос обаче за полумасивни сгради, строени преди 112 години, които са в лошо състояние. При няколко хиляди апартамента за продан в Русе, едва ли някой ще се засили да купува жилище чак в "Захарна фабрика", колкото и да е по-евтино. Така че продажбите могат да се проточат и цените да паднат много надолу.
Обитателите на ведомствените блокчета все пак трябва да вземат някакви решения, за да не живеят с опасността във всеки един момент да бъдат изхвърлени на улицата. "Захар-Био" не работи вече десет години, така че изненадани не би трябвало да има. Предприятието спря работа през 2009 г. На следващата година основните производствени мощности бяха нарязани за скрап и изнесени. По-късно основните сгради бяха съборени, а теренът - разчистен и обявен за продан.