До края на седмицата се очаква да бъде нареден и четвъртият ред от бетонните кубове на новата кейова стена под хотел "Рига", като по този начин нивото ще бъде повдигнато така, че дори при високи води от 6-7 метра няма да е пречка. Уверението на фирмата, която изпълнява строителните дейности, е, че до края на годината изграждането на стената ще приключи. Новата кейова стена е с дължина приблизително 480 метра, като в най-широката си част ще навлиза около 30 метра навътре в Дунав. 
Наред с новата кейова стена ще се възстанови дейността на три корабни места, които са предвидени по плана на пристанището, но никога не са функционирали. Основната цел е да се осигури целогодишна възможност за акостиране на пътнически кораби на тези корабни места при различни водни стоежи. Достъпът до корабните места за гражданите и гостите на града ще бъде свободен, като е предвидена крайбрежна алея за разходки. Допълнително ще бъде изграден и лиман за малки плавателни съдове, на който ще могат да пристават лодки, яхти. 
За изграждането на кейовата стена община Русе получи 4,5 млн. евро по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, но за реконструкцията беше необходима значителна сума и се наложи общината да изтегли 2 млн. лв. нисколихвен заем от фонд ФЛАГ.