45-годишен мъж от търговищкото градче Опака и 49-годишен от близкото село Водица са задържани за хладнокръвните обири на пет църкви в Русенско. У безбожниците са открити 19 икони и свещници, както и множество инструменти за взломяване, съобщават от полицията.
Под ударите на двамата познайници на полицията попаднали храмовете в Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово, а на два пъти и в църквата в Пепелина. Набезите са извършени между 24 октомври и 6 ноември като най-потърпевш засега се оказва храмът "Свети Димитър" в Пепелина, откъдето са откраднати 100 лева от продажба на свещи и дарения, 19 икони, които били свалени от иконостаса и друга голяма икона на Богородица с младенеца. Все още не е ясно какъв е общият размер на щетите от посегателствата, но е уточнена липсата на 30 икони.
Съвместно с русенския екип в разследването са работили полицаи от Търговище, както и служители на Главна дирекция "Национална полиция". Част от обирите са забелязани именно от служители на полицията по време на обходи, тъй като често малките храмове не били посещавани с дни от местните хора.