Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри провеждането на разширена военна мисия на САЩ за осигуряване на безопасността на нефтените находища в източна Сирия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източници.

Агенцията съобщи, че според източниците й подобен ход на американския лидер повдига редица „трудни правни въпроси“ – например дали американските военни ще могат да нанасят удари по сирийските, руските или други сили в случай на заплаха за нефтените находища.

Отбелязва се, че решението на американския президент предполага присъствието в Сирия на стотици американски войски, въпреки факта, че по-рано Тръмп обяви изтеглянето на войски от тази страна. Съобщава се, че според новия план американските военни ще защитават значителна част от територията, контролирана от сирийските кюрди, която се простира от Дейр ез-Зор до Ал-Хасаки. Независимо от това се отбелязва, че точният обхват на територията все още не е определен.

“Указът на Тръмп променя предположението, че по-голямата част от над 1,2 хиляди американски войници, разположени в Сирия, скоро ще се върнат у дома, както той многократно обещаваше.”, пише агенцията.

Турският президент Ердоган обвини САЩ, че не са изпълнили споразумението за изтегляне на кюрдите в Сирия.

Според източници на агенцията става въпрос за факта, че най-малко 800 американски войници могат да останат в Сирия.

Специалният представител на президента на Русия за Сирия Александър Лаврентиев заяви по-рано, че районите, които произвеждат нефт в североизточна Сирия, трябва да бъдат контролирани от сирийското правителство. Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че САЩ получават над 30 милиона долара месечно от производството на петрол в Сирия.

По-рано шефът на Пентагона Марк Еспер заяви, че САЩ ще защитават нефтените находища в Сирия и ще реагират със сила на опитите за завземането им. Според него американските войници не смятат да допускат до тях нито Русия, нито сирийските военни.