На втори безочлив обир е станала жертва църквата "Свети Димитър" в Пепелина. Броени часове, след като крадец отмъкна кутията със 100 лева от продажба на свещи и дарения в храма, е последвало второ посегателство - свалени са 19 икони от иконостаса на църквата и е задигната голяма икона "Богородица с младенеца".
Характерно за нея е, че под ръката на Богородица има метална фигура на мъж в средновековни дрехи. За щастие, иконата на Млекопитателница не се намира в църквата на Пепелина, съобщи във фейсбук кметският наместник на селото Георги Корчев. Така успокои, че осветената чудотворна икона на Богородица, която кърми своя син, не е попаднала в престъпни ръце.
За безскрупулното нападение на Божия дом е съобщил в полицията самият Корчев в понеделник вечерта. До удара се е стигнало, след като е разбита втората врата на църквата, от която обирджиите повторно са влезли да грабят.
Иконата "Богородица с младенеца" е с размери 110 х 74 см, а останалите 19 откраднати икони са с размер 25х30 см, съобщават от полицията. 
В четвъртък срещу петък през нощта под ударите най-вероятно на същите безбожници попаднаха, освен църквите в Пепелина, Острица и Каран Върбовка. От тях изчезнаха 5 малки икони, църковна одежда и кутия с дарения. Вторият обир е станал в диапазона от 14 часа в петък до 17.30 часа в понеделник.
Полицията издирва престъпниците, но до момента няма заподозрени. Още след първите сигнали полицаите от Две могили са влезли във връзка със съседни населени места в района, дадени са указания за засилване на мерките за охрана на храмовете, както и за своевременно подаване на сигнали, когато гражданите забележат придвижването на съмнителни лица и превозни средства, съобщават още от полицията.