Русенската фирма "Пътинженеринг", която изпълнява ремонтите по голяма част от строителните обекти в Русе, ще се заеме и с поръчката за поддържането на 496 км републиканска мрежа в областта. Това става ясно от решението за класирането на участниците в апетитната процедура за 15 милиона лева, което е подписано от председателя на Управителния съвет на Пътната агенция Георги Терзийски.
За поръчката се бориха три фирми, като освен "Пътинженеринг" документи подадоха обединение "Пътно поддържане Русе", в което влизат шуменските фирми "ВИНС ИН ХОК" и Автомагистрали Черно море", и дупнишката "Мегаинвест-холд". След като комисията огледа документите и офертите на участниците, избра победителя с икономически най-изгодната оферта. Предстои Пътната агенция да сключи договор с фирмата победител, но това ще се случи, ако няма обжалване. 
Предходната обявена поръчка беше блокирана миналата година заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията на 70-годишния тогава Иван Митев от Ямбол, който оспори всички поръчки за пътно поддържане в страната. Кой стои зад борбения дядо не се разбра, но целта на ментора му бе постигната и поръчките бяха прекратени. Това принуди Пътната агенция да сключи допълнителни споразумения за текущ ремонт и зимно поддържане с обединение "Пътно поддържане Русе 2014", което отговаряше предходните четири години за тази дейност в Русенска област.
Срокът на договора е удължен до подписването на нов договор с фирма. Той пък ще е за срок от пет години, а не както досега за четири. Фирмата ще се заеме с пътните ремонти - превантивно, текущо и зимно поддържане, както и дейностите при аварийни ситуации. Прогнозната сума за поддържането на пътищата в Русенска област е 15 120 000 лева.