Златна награда за лечение на исхемичен мозъчен инсулт получи екипът на отделението по Нервни болести в УМБАЛ "Медика Русе" по време на Дунавския неврологичен форум. 
Отличието се присъжда на болници, които покриват критериите за лечение на инсулт, наложени в Европа. Сред ключовите показатели за златен статус са повече от 5% от пациентите, приети с инсулт, да получат лечение с метода венозна тромболиза, а от приемането им до старта на лечението да е минал по-малко от час. 
Отличните показатели и присъдената награда са резултат от специалната организация, която е въведена в болницата при случаи на инсулт. Отделно, всички невролози вземат участие в обучения за лечение на заболяването в България и чужбина. 
Съвременното лечение с венозна тромболиза се прилага в "Медика" от края на 2018 година. При него се прилага венозно лекарство, което разтваря тромба, запушил кръвоносен съд в мозъка. Този метод дава много по-добри резултати от стандартния, който бе масово прилаган, намалява значимо инвалидността и увеличава шанса за пълно възстановяване. Първото такова лечение бе извършено през ноември 2018 г, а до момента новият метод е приложен при 58 пациенти.