Росен Даскалов е бил фаворитът на ГЕРБ за кандидат-кмет на Русе, за когото премиерът Бойко Борисов съобщи /или се изпусна/ преди балотажа на 3 ноември и постави в крайно неудобното положение на несполучлив компромис изнеслата цялата предизборна кампания Диана Иванова. След това Борисов оправда загубата на Русе с този факт.
Информацията беше потвърдена от два независими източника с връзки и контакти на високи нива в ГЕРБ.
Даскалов влезе в политиката на 1 август, когато изненадващо бе обявено, че е утвърден от Изпълнителната комисия на ГЕРБ за общински лидер на партията в Русе на мястото на Пламен Стоилов, от когото доверието бе снето седмица по-рано. След силните вътрешни брожения, че в ГЕРБ се спуска парашутист, който не познава нито структурите, нито правилата на организационния им живот, Даскалов даде пресконференция, на която заяви, че няма да се кандидатира нито за кмет, нито за общински съветник.
По това време вече е станало ясно, че това е невъзможно. 
След като е направил регистрацията на фирмите си в София, самият той е предпочел столичен адрес. В първите дни на май се е регистрирал в Русе, но не са му стигнали няколко дни, за да изпълни изискването за уседналост и да се кандидатира за кмет - да е живял в общината поне 6 месеца преди вота. За да бъде спазено това условие, регистрацията му в Русе е трябвало да бъде най-късно на 26 април.