С шестима общински и 21 селски кметове приключи вотът за ГЕРБ в областта. И докато за управляващата партия загубата в община Русе е най-големият провал, БСП може да се похвали с първия голям пробив в областен град на местни избори от осем години насам. Социалистите победиха в още три области, но никъде с такъв резултат.
Новият кмет на областния град Пенчо Милков поведе с 12 229 гласа пред издигнатата от ГЕРБ Диана Иванова. За кандидата на БСП са гласували 30 975 души, като в сравнение с първия тур, когато получи 19 297 гласа, той е привлякъл сериозен брой избиратели - 11 678. За Диана Иванова от ГЕРБ са гласували 36,63% от русенци или общо 18 746 души. Тя също е привлякла 4954 нови гласове на балотажа, след като за нея на първия тур гласуваха 13 792 души. Квадратчето „не подкрепям никого“ е отбелязано от 1456 души.
Резултатите от втория тур на местните избори носят на БСП петима кметове в малки населени места в областта. ДПС ще има кметове в девет села, ВМРО има четири победи, а СДС, Демократична България и „Възраждане“ ще имат по един селски кмет. 
Освен областният град ГЕРБ губи още две населени места в община Русе на балотажа. Дългогодишният кмет на Николово Марийка Генова загуби от Златан Ванев от „Възраждане“.
В Сандрово победата е за Георги Пенков от БСП срещу Антоанета Йорданова от ГЕРБ.
ГЕРБ запазва позициите си в Просена, където на балотажа техният кандидат Радостина Давидова печели срещу Милен Михов от БСП. 
Така в 12-те населени места на общината ГЕРБ ще има 8 кметове, БСП, ВМРО, ДПС и „Възраждане“ по един. 
В общините в областта управляващата партия не успя да пробие единствено във Ветово, където дори не стигна до балотаж. Там победата е за досегашния председател на общинския съвет д-р Мехмед Мехмед.
Досегашният кмет на Две могили Божидар Борисов, издигнат от ГЕРБ, ще повтори мандата си.  
От останалите 10 села с балотажи в областта ГЕРБ печели само в четири. Това са беленското Полско Косово, където ще управлява Добромир Добрев, Батин - Бахри Ефраимов и в Батишница - Недко Христов. Четвъртият кмет на партията е избраният само с три гласа преднина в Босилковци Петър Петров. 
На балотажа БСП си завоюва три села. Това са ветовското Сеново - Инна Георгиева, ивановското Мечка - Мая Кьосева и Бъзовец - Лъчезар Минев.
В Копривец печели Милена Стефанова от Демократична България, в двемогилското Кацелово кмет е Владимир Витанов от СДС, а в ценовското Белцов победител е Боряна Георгиева от ВМРО.