- Г-н Стоилов, как оценявате резултатите за кмет в община Русе? И защо премиерът Бойко Борисов сне доверието от вас за трети мандат?
- Много тежка загуба за ГЕРБ в Русе, защото Русе си беше бастионът на ГЕРБ. Един от най-гербаджийските градове и в момента си е пак такъв, просто имаше наказателен вот. Не срещу ГЕРБ, по-скоро срещу начина, по който се наложи изборът на кандидата за кмет. Още повече ако се беше направило едно проучване, една социология на мнението на хората, то изобщо не е такова, каквото е достигнало до Изпълнителната комисия и до премиера. Защото те знаят и те твърдят, че хората в Русе не искат Пламен Стоилов, което не е така, защото аз всеки ден съм сред хората, особено в този месец на изборите, и се чудя какво да им кажа, като всичките ме карат да се кандидатирам, а в хода на кампанията ми казаха, че няма да гласуват, защото не са съгласни с начина, по който съм си тръгнал. Вината не е в Изпълнителната комисия, 
вината не е в ръководството на партията, вината е в местното ръководство
Така че аз няма да обяснявам защо премиерът сне доверието от мен. Нека тези, които му поднесоха така нещата, да обяснят защо беше казано на премиера, че Пламен Стоилов е в корупционни схеми, че Пламен Стоилов отклонява пари в определени посоки към определени бизнесмени. Тези бизнесмени не съм ги викал аз в партията, не съм работил при тях, не съм бил на заплата.
- Имаше много критики по отношение на предизборната кампания на ГЕРБ от страна на опонентите. Как я видяхте вие?
- Що се отнася до кампанията, тя бе така проведена от щаба и от местното ръководство, че загубата не е по-тежка благодарение на структурите. Защото тя можеше да бъде много по-тежка. Но благодарение на реалните структури, те успяха да минимизират тези щети. Разбира се, изборът за кмет нямаше вариант как да се случи, защото просто хората не го искаха това. Не може да залагаш на човек, който в града е много добре познат и който не е одобряван. И същевременно тая кампания да се води от един новосъздаден лидер на местната структура, който даде такъв ход на кампанията, че тя бе основана изцяло на оплюване на постигнатото в последните осем години, на черен пиар, на възможно най-неправилните методи за партийна работа. 
Не може да се караш на хората, не може да ги ругаеш, не може да ги заплашваш
Тези хора работят за идеята, те 12 години работят за каузата ГЕРБ. И ти да ги плашиш, че ще ги уволняваш от работа, да им забраняваш да контактуват с кмета, да пращаш хора, които да следят кой влиза и кой излиза при кмета.
Мен видяхте ли ме някъде по кампанията? Как се печелят избори в град, където имаш успешен кмет, след като си изолирал кмета? Аз не бях извикан да участвам в нито едно предизборно мероприятие. Не бях поканен на номинациите на партията. Не бях питан как да бъдат подредени листите. Те насочиха цялата злоба, кампания и всичко останало към мен. И ако сега се опитват да се оправдаят, че аз съм виновен за техния провал, това няма как да стане. Защото ето го другия, новия кмет - една интелигентна, съвременна, модерна кампания, която няма нищо общо с кампаниите, които БСП някога е водила. Но тя бе позитивна, изцяло надградена на базата на стъпване на успехите на успешния кмет на ГЕРБ, никакви атаки срещу него, никакви оплювания, и гарантиране, че ще надгражда и ще работи за още по-високи резултати. Така че ако търсим причините, не търсете някаква вина в лидера на партията или Изпълнителната комисия. 
Просто те са излъгани, а аз бях предаден
- Споделихте ли това с лидера Бойко Борисов?
- Премиерът чу и моята позиция, но беше късно вече. Аз съм му разказал всичко. И за съжаление това, което му казах, се оказа вярно. ГЕРБ можеше да спечели тая кампания, с този кандидат, макар и с този общински ръководител, но трябваше просто да питат как да го направят. Аз се опитах да им кажа, че трябва да стъпят на доброто. Защото 500 млн. са налети в тоя град. И това е станало с подкрепата лично на премиера и на правителството. Никога нямаше да ги направя тези добри неща, ако нямах пълната подкрепа на премиера. Но хората, които са работили за моето сваляне, поне година назад са започнали целенасочено дискредитиране на кмета. 
Нека да кажат колко пари са дали по сайтовете, за да ме плюят в продължение на месеци
Последната година ме заливаха с помия. Някой казал - този е крадец, корумпиран и т.н., което е абсурдно, защото хората ме познават, знаят къде живея, знаят какво имам - нито къщи имам, нито вили, нито нищо. И нека тези, които са виновни за тая катастрофална загуба на ГЕРБ, защото това да загубиш с 30 процента е страшно, да си понесат отговорността. Вината не е в партията, структурата е жива, структурата я има, макар и притеснена, разклатена. Просто който си е виновен, да си носи кръста.
- Каква ще е по-нататъшната ви роля в партията, ще се откажете ли от ГЕРБ?
- Аз съм учредител на партия ГЕРБ, в Русе съм един от хората, които са създавали структурите. Не само в Русе, но и в цялата област. 
Няма вариант Пламен Стоилов да тръгне срещу ГЕРБ, няма вариант Пламен Стоилов да тръгне срещу ръководството на партията
защото ръководството на партията и лично премиерът ми е дал шанса да бъда областен управител.
Първия мандат го спечелих благодарение на подкрепата на премиера, защото никой не ме познаваше, имах шанс за втори успешен мандат, така че аз мога само да благодаря на премиера и на Изпълнителната комисия за всичко онова, което ми е било дадено като шанс да го направя. Защото хората го виждат и ми казват - ти си най-успешният кмет в последните 30 години. Така че аз оставам в ГЕРБ, ще помагам на тая партия, ако има нужда от мен, и ще работя за града си. Независимо от загубата ГЕРБ продължава да има силна структура и аз смятам, че тази структура ще стъпи на крака, ще се отърси от всичко това, но първо трябва да се очисти от някои хора.
- А ако тези хора, които визирате, останат в партията?
- Аз с тези хора няма да работя. Аз 
имам принципи - ако хората, които компрометираха ГЕРБ, останат в ГЕРБ, аз няма да работя с тях
Така че нека да си вземат решение. Само ще дам един пример - там, където кметовете на малки населени места се допитаха до мен и направиха това, което се прави в избори, те спечелиха безапелационно. Тези, които изцяло тръгнаха по новата линия, загубиха. Единственият провал в областта е в Русе. И причината я казах - абсолютно непрофесионално и погрешно проведена кампания. Ти да си изолираш кмета, успешния кмет - защо ме нямаше до Диана Иванова, защо ме нямаше в предизборните мероприятия? Че аз един път не съм извикан в щаба. Никой не ме пита какво да прави. Как може да пуснат тия книжки, брошурата за кандидатите? Как може да си оплюеш толкова гнусно опонентите и след това на втория тур на балотажа да разчиташ, че някой ще те подкрепи? Не се прави така. ГЕРБ никога в Русе не е водил черна кампания. Защото
черният пиар работи за противника
Ние винаги сме стъпвали на доброто, на позитивното, на принципа, че добрият винаги побеждава. Ето това направи БСП, това направи Пенчо Милков и затова успя. И то категорично, той обра целия протестен вот.
- Какви са впечатленията ви от новоизбрания кмет на Русе Пенчо Милков?
- Това е едно от младите лица на БСП, аз винаги съм казвал, че бъдещето е в младите. Един 
интелигентен, млад човек, който се държи много премерено, много обрано и като народен представител е изключително активен, работеше за каузата за Русе
Не знам доколко ще успее да скъса тази зависимост и ще успее да провежда собствена политика, но ако той успее да наложи той да си взема решенията, съм убеден, че ще работи в интерес на града и на русенци.
- Какъв съвет ще му дадете?
- Първо, ще му дам съвет, ако поиска. Второ, аз ви казах - много странни избори имахме в Русе. Обикновено кмет се сменя, когато се е провалил, когато не вървят нещата, когато машината не работи. А тук, в Русе, не е така. Той наследява една изключително подредена община, със 160 млн.лв. бюджет близо, с инвестирани предишните години 500 млн. лв. в инфраструктура. Има проекти, които са безвъзвратно спечелени и успешни, на които догодина просто ще им отреже лентите. Това са кейовата стена, кеят, бул."Липник", ул."Потсдам", ще довърши 150-те улици, ще започне водния цикъл на Средна кула и Долапите. Просто 
успехът му е предопределен, той просто не трябва да прави груби грешки
Не трябва да тръгне на една чистка и подмяна на администрацията, защото машината ще спре. И тук искам да кажа - как да спечели ГЕРБ, като си бяха разпределили местата - от заместник-кмет до началник отдел бяха стигнали. Щели да правят чистка в цялата община. Как да стане, как да гласуват хората за тях? Щели да правят ревизии. Какви ревизии - 
за осем години имам около 1500 обществени поръчки, нямам нито едно нарушение, нямам нито една глоба
Имам проверки от Сметна палата, от финансовия контрол по техните доноси, които летяха към мен, включително и анонимни, до Специализирана прокуратура, къде ли не. Всичко завърши без никакви нарушения. И моята партия тръгва да ме изкарва мен корумпиран.
- Лидерът Бойко Борисов говори за прочистване на ГЕРБ след изборите.
- Абсолютно е прав, защото след 12 години просто партията има нужда от прочистване. Но нека да се прави така, че да се махат тия, които наистина са петното за ГЕРБ и са срам за ГЕРБ. И когато се взема някакво кардинално решение, да се проверява това.
- Огорчен ли си тръгвате?
- Вижте, аз съм минал през толкова много превратности. И друг път съм бил предаван, това съм го минал и изживял. Чувствам се удовлетворен от това, което съм свършил за тия осем години. И най-голямото ми удовлетворение е отношението на хората. Защото аз
ще си остана да си живея в този град
нямам никакво намерение да се крия. Ходя, пазарувам, всички хора ме познават, което не е много лесно, но всеки от тях се усмихва и благодари, което е оценката за моята работа. В живота винаги има огорчение, но никой не може да оправдае и да прости предателството. Вие знаете, че винаги съм имал една максима и казвам, че добрите винаги побеждават. Продължавам да вярвам в нея. Той целият свят така е устроен, с борбата между доброто и злото и доброто винаги побеждава. Дори да има моментни случаи, в които има леки колебания, добрите винаги печелят и съм сигурен, че всеки ще си получи заслуженото.
- Има ли вариант след четири години отново да се кандидатирате за кмет?
- Не, несериозно е да се говори за това. Още повече
на тоя етап по-скоро не бих се занимавал с политика
Оставам в Русе, работя за ГЕРБ, за каузата на ГЕРБ и за града си.