4,2 милиона лева вече са достатъчни, за да се закупят всички активи на някогашния "Локомотивен и вагонен завод", които включват терен от 178 декара земя и 80 сгради в него. Това става ясно от новата оферта на синдика Драгомир Григоров. Предложения се приемат до 29 ноември.
След години в несъстоятелност, кредиторите на ЛВЗ изведнъж се разбързаха да намерят час по-скоро купувач за рушащите се активи и цената им скоростно пада. Преди година и половина за предприятието се искаха 9,8 млн. лева. После офертата падна на 7,84 млн., на 6,4 млн. лева. Тази година вече минаха два търга, като последната цена бе 5,2 млн. лева. Сега тя е свалена с още милион. А процедурата е вече не търг, а преговори с потенциални купувачи.
Последната оферта за продажба на останките от ЛВЗ е с 13 млн. лева по-ниска отколкото на първия търг през далечната 2013 г. След намалението й, цената изглежда дори скромна за парцел от 178 декара в жилищната зона на Русе с изградена инфраструктура, който би могъл да стане една малка индустриална зона. Още по-ниска изглежда офертата в сравнение с дълговете на най-стария русенски завод, за които същите активи (не толкова амортизирани наистина) служиха за обезпечение. При обявяването му в несъстоятелност стана ясно, че той дължи 23 млн. лева само на ОББ, а има и задължения към други фирми.
Дори ако се оценява само парцелът от 178 дка, чиято локация изглежда перфектна, цената излиза към 12 евро на квадратен метър, показват изчисления на "Утро". В същото време индустриалните терени в близост на ЛВЗ, в района на Захарна фабрика, Тракция и Източна промишлена зона, се предлагат на цени около 50 евро/кв.м. Заради тромавата у нас процедура по несъстоятелност обаче всичко освен терена на ЛВЗ вече е по-скоро пасив, а не актив. Само една малка част от сградите, предимно със сглобяема стоманобетонна конструкция, подлежат на реконструиране. Всички останали са без функционална и техническа стойност и се саморазрушават в това си състояние. От някои халета са откраднати дори захранващите кабели. След 6 години тъпчене на място подземните тръбопроводи са прекъснати и най-вероятно е невъзможно тяхното използване.