Новоучредена Българска Модна Асоциация ще подпомага родните фирми за налагане на собствени търговски марки, участия в международни изложения и ще съдейства за по-нататъшно развитие и иновации в сферата на модата и модната индустрия. Организацията е създадена преди около месец от трима добре известни в бранша русенци - дългогодишния главен редактор на fashion.bg Силвия Кабаиванова, изпълнителния директор на Русенската търговско-индустриална камара Милен Добрев и Деян Манев, собственик на "Егина" ООД. 
"И тримата имаме дългогодишен опит с различни услуги и дейности в областта на модния бизнес. Към момента членовете на асоциацията са 46, пет от които от Русе. В момента доста фирми, работещи досега на ишлеме, изпитват сериозни трудности, тъй като много марки се изтеглят от България. Решението е да се налагат собствени марки, една от идеите е да създадем онлайн платформа за продажби онлайн, нещо като български моден Е-Bay", заяви за "Утро" Силвия Кабаиванова. 
Българска Модна Асоциация вече е планирала участие на редица събития у нас и в чужбина с цел популяризиране на българската мода и подпомагане на фирмите от тази индустрия при навлизането им на чуждестранни пазари. Стартът е на "ТексТейлър Експо 2019" (7-9 ноември в Пловдив), където асоциацията ще има свой щанд. На 27 и 28 ноември БМА ще участва и в изложението White Label World Expo в Лондон, където се събират хиляди световни бизнес лидери, предприемачи, онлайн продавачи, търговци на дребно и дистрибутори за срещи с представители от Amazon, E-Bay, Shopify и други топ компании за електронна търговия.
През миналата седмица ръководството на БМА се срещна и с председателя на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, за да обсъди различни възможности за сътрудничество между двете подкрепящи бизнеса организации.