Апатия и несъществени сигнали за нарушения белязаха избора на кмет №64 на Русе. От установяването на местна власт у нас след Освобождението през 1878 година 56 от кметовете са избирани, а останалите са назначавани или са изпълнявали временно длъжността.
Едва 41 961 души от общо 141 286 избиратели с право на глас отидоха до урните до 17.30 часа вчера, когато бяха съобщени последните за деня данни за избирателната активност. Това е 29,70%, което е с около 3% по-малко от миналата седмица по същото време. Тогава изборите за кмет и общински съветници привлякоха 33,22% от имащите право на глас. Данните са към 17.30 часа - последният час, в който Общинската избирателна комисия даде такава информация за избирателната активност. 
Традиционно първи пред урните застанаха пенсионерите и хората, които бързат за работа. Самото гласуване този път отнемаше по-малко време от миналата неделя, тъй като имаше само една бюлетина с две имена плюс квадратчето „Не подкрепям никого“, което беляза истински възход - то беше предпочетено от почти 5% от гласувалите и този факт заслужава сериозен анализ.
Освен жителите на община Русе вчера кметове си избираха в общините Две могили и Ветово, а в още 13 малки населени места също имаше балотаж. Най-висока бе активността в Борово - 77,67%, следвана от Ценово - 69,17% и Иваново - 62,34%. В Бяла активността бе 54,02%, в Две могили - 50,83% и във Ветово 49,30%. 
През целия ден в Общинската избирателна комисия в Русе постъпиха шест жалби за нарушения - с две повече от миналата седмица, които бяха определени като несъществени и не повлияха на изборния процес.
Всички сигнали за нередности дойдоха от БСП. Първият беше за агитация на видеостени на спортната зала, които са близо до секциите на Гимназията по туризъм, посочи партийният щаб. След като от комисията направиха проверка стана ясно, че видеостените са на малко повече от 100 метра от входа на гимназията и нарушение няма. Сходен беше и сигналът за агитация от мултимедия във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Имаше и оплакване за агитация от член на секционна комисия, както и за докарани гласоподаватели с автобус и струпване на хора пред изборна секция, но и те бяха оставени без уважение като неоснователни.
На изборите вчера се завърна и позабравената търговия с кебапчета. От БСП сигнализираха, че около 13 часа на ул. „Йосиф Дайнелов“ два автомобила са разтоварили големи количества кебапчета в къщите около номера 68 и 70, като от партията предполагат, че класическите предизборни аргументи са ползвани за агитация. Оказа се, че сигналът е пристигнал на електронната поща на ОИК, но не е бил подписан от жалбоподател.
В деня за размисъл на електронната поща на комисията е постъпил и анонимен сигнал с твърдения за купуване на гласове в Селеметя, като жалбата е изпратена и до ЦИК, откъдето са го препратили към Районна прокуратура.
Бум на сигналите за купуване на гласове и погазване на изборните правила отчете вчера Русенската районна прокуратура.
Около 15 жалби бяха пуснати в деня на балотажа, като основна част от тях бяха за засечени нередности във Ветово и селата в общината. Едва 2-3 от сигналите са били свързани с нарушения в изборния ден в Русе. Няма започнати разследвания, нито задържани, а жалбите се проверяват. Миналата неделя в прокуратурата постъпиха три пъти по-малко сигнали.