- Г-н Милков, честито! Какъв е първият ви коментар след победата?
- Искам да благодаря на всички хора от левицата и БСП, които ме издигнаха и подкрепиха в кампанията. На всички свободни русенци, които излязоха да гласуват и подкрепиха дори и моите опоненти. Въпреки това е тъжен факт ниската избирателна активност. Искам също да благодаря на институциите, които осигуриха свободния и честен избор, на членовете на ОИК, на СИК, на МВР, които ще продължат да работят и през нощта, на застъпниците и на медиите, защото през цялата кампания правдиво отразяваха моите послания. Искам да поздравя също така опонента си Диана Иванова, която заслужава уважение за достойния резултат, за личностните й качества и за добрите послания, много от които се радвам, че съвпадаха с тези на другите опоненти, включително и моите. Т.е. ние виждаме проблемите на града сходни. От утре ще работя активно за единението на нашите представители в общинския съвет /ОбС/ по основните теми, ще ги потърся за разговор. Всяка една от политическите сили, която е намерила представителство, защото разгледах техните платформи, мисля, че има много точки русенци да видят, че в крайна сметка може да се работи и по този начин. Радвам се, че ще ми се налага да убеждавам, а не да нареждам, защото това ще успокои хората и наистина ще се съсредоточим върху общо приемливите ни приоритети които да постигаме заедно.
- Какви ще са първите задачи, с които ще се заемете като кмет на Русе?
- Задачата през ноември в Русе, северната столица на България, е зимната обстановка. Ще се запозная с органите, които я обезпечават, и институциите, които трябва да бъдат обезпечени - училищата, детски градини, и това ще стане в първия ден, в който съм на работа, след което ще успокоя и ще се запозная с хората от администрацията, че ще разчитам на богатия им опит. Нито един човек няма да бъде притиснат, преследван под някаква форма за политическите му възгледи, защото техните умения и способности са богатство за всички наши съграждани.
- Имате ли вече екип, с който ще работите?
- Ако аз съм спечелил 51 процента от ОбС, днес щях да ви кажа кои са зам.-кметовете на община Русе. От утре започвам преговори с основните политически сили в ОбС, за да намерим съгласие за принципите, по които ще работим. Аз заявих моите, а именно - те са единение на първо място, компетентност, прозрачност и почтеност. Техните принципи искам да чуя, хората, които предлагат, защото разнороден е ОбС и в момента не мога да ви кажа този отговор. 
- Това значи ли, че в екипа ви може да има и представители на други политически сили? 
- Разбира се. Може да има и такива, които не са представители на политически сили, граждани, това е абсолютно естествено. Абсолютно. Хората, заявих го многократно, искам да бъдат енергични, добри професионалисти и честни, защото почтеността е основен мой постулат. 
- Вас ли избраха русенци или гласуваха срещу ГЕРБ?
- Изборната кампания, както аз я виждах, е място, на което да покажеш себе си. Аз го казах пред хората - всичко, което си, цялата история на човешкия живот води до две неща: първото е неговите способности и второто е личната мотивация. Считам, че русенци имаха свободен избор на личности, разнородни, и всяка една заслужаваща уважение и благодаря, че се спряха на мен. Ще направя всичко, повече от всичко, което мога да направя, да не ги разочаровам.