Пенчо Милков спелечи кметските избори в Русе с 20% разлика, сочат данните от екзит пола на меродавната агенция „Тренд“. Кандидатът на БСП привлече 57.5% от вота, издигнатата от ГЕРБ Диана Иванова бе предпочетена от 37.6%, а впечатляващите 4.7% са заявили, че не подкрепят никого. Още по-голяма разлика между Милков и Иванова дава друга авторитетна агенция - „Алфа Рисърч“. Според нея дистанцията между двамата е 59.7%:36.8%, а неподкрепящите нито един от двамата са 3.5%.
Пенчо Милков върна БСП начело на областен град, но му престои труден баланс в 51-членния общински съвет, където партията му има 14 мандата срещу 15 на ГЕРБ. Следващата голяма група е на ВМРО с 8 съветници, а десните формации СДС и Демократична България имат съответно 4 и 3 мандата.
На мястото на Милков в парламента ще влезе следващият в листата на БСП - бившият депутат и зам.областен управител Добрин Данев.
Структурирането на общинския съвет показва, че хората не искат авторитарно управление, ще работя с различните групи. В платформите на колегите видях стойностни неща, които ще развивам. От утре започвам работа за единение, заяви в първото си изявление новоизбраният кмет.