Преподавателите от ОУ "Ангел Кънчев" Галя Кръстева, от СУ "Йордан Йовков" Вергилия Грънчарова и от ОУ "Никола Обретенов" Зоя Гоцова са тазгодишните носители на призовете "Посланик на свободния дух в моето училище". Те бяха наградени със статуетки и таблети. Конкурсът се провежда за шеста поредна година от общинската фондация "Русе-град на свободния дух" и фондация "Еконт". 
Девет бяха номинациите на заслужили преподаватели от 6 училища, излъчени от учениците в определения срок - между 1 и 30 октомври. За техни вдъхновяващи примери и съвременни будители децата посочиха началния учител на 2 в клас от СУЕЕ "Св.Константин-Кирил Философ" Маринела Недкова, класния ръководител на 3 в клас в ОУ "Иван Вазов" Румяна Лазарова, както и учителят по немски език в СУЕЕ Христина Кунчева. "Тройна" номинация дойде от ученици в ОУ "Васил Априлов", които прецениха, че тандемът от преподаватели Живка Драганова, Мариян Крумов и Кирил Павлов са техните съвременни будители. Те получиха грамоти и ваучери за книги.
Най-емоционално бе посрещната наградата от Зоя Гоцова, която получи бурни овации от своите колеги, ученици и директора на "Никола Обретенов" Емил Тюлеков, които я затрупаха с цветя и прегръдки.