Тази зима за почистването на Дунав мост ще отговаря България. Грижата за почистването на съоръжението се осъществява на ротационен принцип между България и Румъния, като тази година е ред на българска фирма. Това стана ясно на второто заседание за готовността на общините и институциите, които носят отговорност за зимното поддържане в Русенска област. Отделно двете държави имат ангажимент да обработват своята част от моста със съответните инертни материали. 
Има създадена организация при необходимост тежкотоварни камиони да бъдат спирани и да изчакват в съседни области. Именно струпването на тирове на Дунав мост бе един от проблемите в предходни зими. Тежкият трафик към Дунав мост по пътя за Мартен, който и сега създава проблеми, влошава положението още повече през зимата. Затова е необходимо движението на товарните автомобили да бъде спряно още в съседните области, като се пропускат частично, а не наведнъж, за да се облекчат снегопочистването и превозът на хората.
До средата на месеца се очаква всички общини да имат сключени договори със снегопочистващите фирми. 92 машини ще чистят снега от републиканските пътища в региона през зимата, като в момента тече проверка на техниката. Училищата и детските градини са оборудвани с необходимите отоплителни материали, а списъците с болните на хемодиализа са актуализирани. В случаи на аварии по електропреносната мрежа има 43 екипа, които са в денонощна готовност за реакция.  
Всички заявиха, че са готови да посрещнат зимата, а областният управител Галин Григоров изрази надежда, че зимата няма да ни завари неподготвени. Не очаквам изненади, вярвам, че институциите ще подходят отговорно, допълни той.