Кристиян Николаев е завършил кинезитерапия в Русенския университет през 2016 година като бакалавър. През 2017-а взема магистърска степен по специалността също в Русенския университет. От три години е на работа в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Лечебни заведения „Медика“. Миналата година успешно е завършил и курс за мълиган терапевт - това е специална концепция за мануална терапия със специализирани техники за безболезнено лечение на заболявания на опорно-двигателната система.

- Кинезитерапевт Николаев, от една година в Медицински център "Медика Експерт" в спортен комплекс "Ялта" се използва кал за лечение на редица заболявания. Какво представлява тази процедура?
- Калолечението е едно от натуралните средства за лечение на редица заболявания и спада към натуртерапията. Природолечението има значим дял в медицината, който се обосновава на благоприятното въздействие на всички природни, естествени, заобикалящи ни източници като средства за лечение и мощно средство за повишаване на индивидуалната имунологична резистентност.
- Какви са лечебните свойства на калта?
- Лечебните свойства на калта са известни на човека от дълбока древност и са прилагани във времето от многобройни известни и неизвестни лечители.
Калолечението /пелоидотерапия/ е един от най-древните методи на лечение
Думата "пелоид" е понятие с гръцки произход, обхващащо всички видове лечебна кал. Дори самата Клеопатра се е подлагала неведнъж на процедури, включващи приложението на лечебната кал.
Лечебната кал представлява изключително ценен природен ресурс, богат на биологични и химични съставки, включително йони, витамини, микроелементи, биологично активни вещества, всяко от които с полезни за организма ефекти. Ефектът, който лечебната кал има върху организма, се постига, след като тя бъде пречистена и почистена по специален начин от съдържащите се в нея треви, камъчета и други замърсители. Процесът на образуване на калта в земята е продължителен и под въздействието на много различни фактори и процеси.
- Кои са видовете лечебна кал?
- Съществуват различни видове кал, като съществено влияние за състава на отделните видове имат намиращите се в близост географски обекти /скали, планини, реки, езера, морета/. Също така за състава на калта допринасят и наличната в района флора и фауна и метеорологичните условия.
В зависимост от своя произход и изброените фактори, оказващи влияние върху състава им, се различават следните основни видове кал: лиманна кал, минерално-изворна кал, торф, сапропели и кални вулкани.
В България най-често се използва лиманната кал, която се образува в крайбрежните райони
на дъното на откъснати от морето солени езера /лимани/. Те имат високо съдържание на соли, най-вече натриев хлорид. Лиманната кал представлява тъмна утаечна субстанция, изградена от глина, минерални соли, наноси и други. Използваната за лечебни цели лиманна кал се състои от твърда фаза /пясък, гипс, силикати/ и течна фаза, в която са разтворени естествени антибиотици, витамини, фитоелементи и различни продукти от естествените биологични процеси. Богатият състав на този вид лечебна кал е причината за нейната широка популярност и използваемост.
Трябва да се знае, че калообразуването е бавен процес, при който за 1 година се формира около 1 милиметър лечебна кал. У нас такава кал има във Варненското езеро, бургаските езера, Шабла, Тузлата. 
Минерално-изворната кал се формира в районите на минералните извори в резултат от утаяването на минералните вещества, като не съдържа или съдържа в минимални количества органични съставки.
Сапропелите са вид лечебна кал, формираща се на дъното на повечето сладководни басейни и се състоят предимно от органични вещества, които са резултат от естествените разпадни процеси на продукти с животински и растителен произход.
Калните вулкани са характерни за районите с нефтени находища и въгледобивни мини, като по същество представляват малки изригвания на смес от глина и вода.
- Какво въздействие оказва върху човешкия организъм  лечебната кал?
- Независимо от вида и състава на лечебната кал в основата на метода калолечение стоят многобройните полезни ефекти на самата процедура.
Пелоидите оказват термично, химично и механично въздействие върху човешкия организъм
и участъка от тялото, върху който са приложени. Термичният фактор е във връзка с лесното затопляне на калта и нейното бавно топлоотдаване, като топлинният фактор подобрява кръвооросяването и обмяната на веществата.
Механичното въздействие от приложението на калта се състои в достигане до дълбоките тъкани и разпространението на топлината, а по отношение на химичния фактор значение имат съдържащите се в пелоидите биологично активни субстанции, микроелементи, вещества с органична и неорганична природа. В резултат от всички тези фактори са налице доста физиологични ефекти от приложението на лечебната кал. На първо място е дилатация /разширяване/ на кръвоносните съдове. След това се постига ускоряване на системното кръвообращение, на обменните процеси, подобряване на трофиката на клетките, структурите и органите, подобряване на тъканното дишане, повишаване на защитните сили на организма, противовъзпалителен и антимикробен ефект, ускоряване на резорбтивните процеси и намаляване на подлежащи оточни състояния,
стимулиране на естествената регенерация на тъканите, забавяне на процесите на стареене
стимулиране на хемопоезата и процесите на обновяване на червените и белите кръвни клетки, стимулиране на обмяната на белтъци, мазнини и въглехидрати, подобряване на метаболизма, нормализиране на секреторната функция на стомаха, улесняване и подобряване на образуването и отделянето на жлъчни киселини.
Важно е да отбележа, че за реализирането на многобройни полезни ефекти съществено значение има начинът на приложение на лечебната кал. За целта съществуват няколко различни метода за прилагане, като египетски метод, кални апликации, кална вана, кални компреси, кавитарен метод.
- Кой метод се използва най-широко у нас?
- Методът на калните апликации. Те могат да бъдат частична апликация на лице, длани, лакти, рамене, яка, кръст, колене, глезени, обширна апликация на гръб, цели ръце, подбедрици, цял крак и на цяло тяло. 
- Как се поставя лечебната кал върху местата, които искаме да лекуваме?
- Калта се затопля предварително до температура от 38 до 42 градуса по целзий и се поставя на съответната част на тялото или върху цялото тялото. След това се увива с найлон и отгоре се поставя кърпа.
Продължителността на процедурата е от 15 до 30 минути, като после се измива само с вода
В рамките на 1-2 часа върху третирания с кал участък от тялото не бива да се използват никакъв вид лосиони, олиа, кремове или гелове. Също така се препоръчва почивка на легло за около половин до един час.
- Колко терапии включва терапевтичният курс?
- От 12 до 14.
- Какви са показанията за прилагане на калолечение?
- Калолечението намира широко приложение в терапията на широк кръг от заболявания, ангажиращи различни органи и системи.
Това включва едни от най-разпространените и познати заболявания на всеки един от нас. Лечебната кал повлиява добре върху пациенти с изменения и промени както на мускулно-скелетната система, така и на нервната система.
Неврологични заболявания, при които калта е един от методите за лечение и повлияване на състоянието, са тези, които ангажират централната и периферната нервна система, като неврити, радикулити, плексити, травми на периферните нерви и гръбначния мозък, състояния след полиомиелит.
Заболяванията на опорно-двигателния апарат, при които се препоръчва използването на лечебната кал
са хронични дегенеративни заболявания на ставите /коксартроза, гонартроза/ и на гръбначния стълб. Възпалителни ставни заболявания, като различни видове артрит, както и травматични заболявания, включително фрактури, луксации и контузии.
Забелязва се и добро въздействие върху заболявания на мъжката и женската полова система, на храносмилателната система, както и на редица кожни и метаболитни заболявания.
- Лечебната кал има ли противопоказания?
- Да! Тя не се използва върху бременни жени и при пациенти с фебрилни състояния. Други противопоказания са инфекциозни заболявания, включително туберкулоза, всички състояния в остър стадий, тежко изтощение на организма /дехидратация, малнутриция/, състояния след инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт, активна язва на стомаха или на дванадесетопръстника, при някои психични заболявания, бронхиектазия, абсцес, хроничен бронхит.
- Откъде е калта, която използвате в "Медика Експерт"?
- Калта, която ние използваме за процедурите, се добива от самото Поморийско езеро. Taм има малки плажове, откъдето тя се извлича.
Горещо се препоръчва косата да се маже с хума, която се добива от същото място, а тялото - с калта
Дори водата в самото езеро, което се нарича "рапа", е по-различна от водите в другите езера. Тя е не само солена, но и обогатена с много минерали, които допринасят за свойствата на самата лечебна кал.
- Калолечението минава ли по здравна каса?
- Не, отделните апликации се заплащат на място в центъра. За поставяне на кал на част от тялото цената е 5 лева, за повече от едно място се плащат 8 лева, а за цяло тяло таксата е 18 лева.
Накрая искам да подчертая, че калолечението е лесна и удобна за изпълнение процедура, която носи многобройни позитивни ефекти и благоприятни въздействия за организма, като същевременно лекува ефективно стреса, тревожността и леките депресивни епизоди. Методът е подходящ за изпълнение самостоятелно или в комбинация с други процедури, част от балнеотерапията. Съчетанието на калолечение с подходящ масаж води до бързо облекчаване на подлежащите болки, релаксация на ума и тялото.