Трима русенски ученици получиха наградата "Русе 21 век", която кметът на града връчва всяка година в навечерието на Деня на народните будители. Пламен Стоилов спази традицията и отново се обърна с поздравителни думи към едни от най-талантливите деца на Русе. Той им пожела да пазят вярата и силата на предците си, за да се гордеят с тях Русе и България.
Първа получи приза 12-класничката от Националното училище по изкуствата Виктория Даскалова от класа по цигулка на Алекси Драганов. Виктория е носител на множество престижни награди от конкурси и вече е свирила като солист на русенския филхармоничен оркестър.
Другата награда бе за третокласника Николай Радев от основно училище "Любен Каравелов", който само през тази година спечели два златни медаца от математически състезания в Хонконг и Пукет.
Третият приз "Русе 21 век" бе връчен на Петя Димитрова, също в трети клас, но в училище "Иван Вазов". Петя е момичето, за което вестник "Утро" наскоро писа, че пътува с родителите до Индия, за да получи спечелената награда в международен конкурс за рисунка. Рисунките на Петя са печелили отличия и в Япония, в много европейски страни и на български конкурси.