Масовото измиране на пчели, което наблюдаваме у нас през последните години, се дължи на първо място на неконтролирания комерсиален внос на чужди пчели, които замърсяват генофонда на българската медоносна пчела. Това заяви проф.д.б.н. Евгения Иванова от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" пред русенски пчелари по време на инфосреща-семинар "В търсене на съвършената пчела".
Според експерта, обяви в социалните мрежи показват, че на българска територия вече са внесени и пчелни майки Бъкфаст или т.нар. супер пчела, които ще замърсят драстично генетичния фонд на българската медоносна пчела. "Това е хибрид, разработен за други условия, който след второто поколение става нежизненоспособен", обясни Иванова. 
Макар вносът от чужбина да е забранен, упражняваният контрол е недостатъчен и наши пчелари внасят майки от Германия, Австрия, Италия, Полша и др. страни с надеждата "имигрантките" да се окажат по-работливи, по-кротки и по-издръжливи от традиционните български пчели. Резултатът обаче е точно обратен и на това се дължи масовото измиране, което в някои райони достига 90% от популацията. Рядко населените вече кошери принуждават стопаните да събират две семейства в един, за да имат те шансове за оцеляване през зимата.