Гари Невил определи наказанието на България, наложено от УЕФА заради скандалите в европейската квалификация срещу Англия, като "загуба на време".

Европейската централа наложи затварянето на ст. "Васил Левски" за квалификацията с Чехия на 17 ноември и за следващия домакински мач на футболните ни национали, като втората среща без публика е условна и влиза в сила само при повторно провинение от расистки характер в рамките на следващите 2 години. Също така БФС да плати глоба в размер на 85 хиляди евро

Според бившия играч на "Манчестър Юнайтед" обаче това наказание е просто доказателство, че властите не могат да се справят с расизма по стадионите.

"Бих подкрепил всеки отбор, който излезе от терена при прояви на расизъм. Хората ще кажат, че това е опасна територия, но реалността е, че някои от най-големите промени в историята на обществото са вдъхновени от индивидуални личности, които са показали смелост", каза Невил, цитиран от "Скай спортс".

Бившият английски национал призова за по-солени глоби и мерки в борбата срещу расизма: "Ако започнете да глобявате държавите с 1 милион паунда, тогава ще видите спешни действия. Всеки акт на расизъм трябва да бъде наказван сурово. В момента тези 65 хиляди паунда (85 хил. евро) не променят ситуацията", добави Невил, който се подвизава и като анализатор.

"УЕФА не прави достатъчно. Дали ние правим достатъчно? Това се случва в нашата страна, на домашна почва и сме направили достатъчно ли? Отговорът е не. Не мисля също, че изваждането от турнири е правилното решение. Но вярвам, че големите глоби и затварянето на стадионите е правилният път".

В Англия не приеха добре санкцията, наложена на България. Организацията Kick It Out, която се бори с расизма във футбола, написа, че европейската футболна централа е изпуснала възможност да отправи ясно послание срещу расизма и дискриминацията. 

Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) пък написа: "Тъй като наказанието е съобразено с действащия дисциплинарен правилник на УЕФА, това само подчертава необходимостта той да бъде променен и да включва много по-строги мерки, като не трябва да се изключва и отстраняване от турнирите. Само тогава може да се даде отпор на проблема с расизма".

Наказанието получи широк отзвук и в социалните мрежи. Потребителите припомниха как датският нападател Никлас Бендтнер бе глобен със 100 хил. евро заради зелените си боксерки, брандирани с логото на букмейкърска къща. Бендтнер ги показа на света при радостта след свой гол във вратата на Португалия на Евро 2012.