Тази година се навършиха 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи - една от най-прогресивните, образовани и иновативни личности на всички времена. Тази рубрика се посвещава на ренесансовия гений, съчетал неукротим талант с енциклопедични знания, иновативна личност, търсеща отговора на въпроса „Защо?“.
Ние считаме, че днес всяко „Защо?“ започва от образованието.
Сред приоритетите на нашата рубрика ще бъдат тенденциите в иновативното училище, справянето с образователните нужди на дигиталното поколение, както и добрите практики в обучителната сфера. 
Целта е да споделим идеи, практика и опит, за да дадем най-доброто образование на нашите деца.

„2 млрд. работни места ще изчезнат до 2030 г., защото ще бъдат заменени от софтуерни системи или роботи. Твърди се, че 65% от децата в детската градина в момента ще имат професия, която все още не съществува“, коментира Светлозар Петров, управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger цитиран от hicomm.bg. 
„Приблизително 50% от всички занаяти на планетата ще изчезнат до 2025 година“, прогнозира футурологът Томас Фрей, основател на DaVinci Institute. Макар това твърдение да изглежда преувеличено, ясно е, че новите технологии ще създадат сериозни катаклизми в цялостния спектър на пазара на труда...“, писа CIO Media.
Стана тя... Изчезването звучи гарантирано, но какво следва? 
В бъдещия непредвидимо и технологично извисен Метрополис ще мислят и действат машините или хората? Защото, ако хората успеят да удържат в подчинение създадения от тях самите изкуствен интелект, ще трябва да са готови да се адаптират към създадената от тях самите ситуация, развиваща се със скорост много по-висока от предвидената. Дали ще успеят? Оптимистично „Да“, но с много умения, които към настоящия момент са популярни като STEM умения - в науката, технологиите, инженерството и математиката.
Още преди осем години, Юрген Тумен, тогавашен президент на Business Europe, предупреди бизнеса, правителствата и образователните институции, че трябва да направят STEM-образованието по-привлекателно за младите хора. Това би могло да стане чрез по-широко навлизане на научните изследвания в основното и средното образование, задълбочаване на връзката между образование и бизнеса.
Голямата истина е, че младите недолюбват математиката и науката..., но пък, дай им технологии. Интуитивната лекота, свръхчовешката бързина, шансът светът да е в ръката ти, са зараза, достойна за създаването на нова ваксина. Антигените й обаче трябва да са повече от интелигентни и да стимулират STEM имунната система на учениците. 
Казано иначе, интересът на младите трябва да бъде култивиран, трябва да бъдат подкрепяни и водени внимателно в бъдещите им професионални избори. Най-лесно това може да стане с живия пример на успели хора в съответните STEM професии, които да допуснат близо до себе си младите хора, за да усетят човека в тях, после да ги запознаят с професионализма си и да ги вдъхновят и увлекат, споделяйки своя опит и постижения. 
STEM менторите могат да се превърнат в новите будители за поколенията на предстоящото утре. Те ще „налеят“ основите, върху които ще стъпят професиите на бъдещето, с целия размах на необятните технологични възможности. В ежедневие, в което бъдещето ще бъде настояще, място ще имат само подготвените - STEM облъчените, STEM увлечените, STEM уникалните...
E-STEAM - Equality in Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics е проект по програма Еразъм+, по който вече втора година се работи в ПЧСУ „Леонардо да Винчи“. Целта е учителите да бъдат подпомогнати с подходяща методика и материали за възпитаване на „Равенство в науката, технологиите, инженерството, изкуството и математиката“, своеобразна подготовка на всички желаещи да нагазят в STEM областта. Идеята е все повече момичета бъдат привлечени и заинтересовани от кариера в областта на STEM. Акцент в проекта е менторската програма, чрез която учениците ще бъдат „водени“ към бъдещите си професионални избори, както и преодоляването на пословичните стереотипи, свързани с жените и техническите науки. Така шансът на бъдещите играчи на пазара на труда да бъдат подготвени, не за изчезващите, а за предстоящите професии на бъдещето, се оказва реален.