Авторката на романа "Остайница" Рене Карабаш /псевдоним на Ирена Иванова/ е новият, осми поред носител на националната литературна награда "Елиас Канети". На тържествена церемония снощи в зала "Европа" бе обявено решението на журито, което избра творбата на писателката измежду седемте номинации в раздел "Проза".
Останалите имена, чиито романи достигнаха до финала, бяха на Елена Алексиева със "Свети Вълк", Яница Радева с "Пътят към Тива", Румяна Захариева с "Ръкавици за студената война", Христо Карастоянов с "Животът няма втора половина", Георги Господинов с "Всичките наши тела" и Георги Тенев с "Балкански ритуал".
Ирена Иванова е родена на 8 юли 1989 година в Ловеч. Пише стихове и проза, има литературен блог, играе в театъра и в киното и режисира театрални постановки. Тя благодари експресивно и сърдечно за честта да получи приза на името на родения в Русе нобелов лауреат. 
Романът "Остайница" потапя читателя в суровата действителност на кръвните родови отмъщения, все още въздавани според древния Канун на Леке Дукагини в Албания. В този свят жени стават девици до гроб и се превръщат в мъже, за да спре разплатата с кръв и да се опази семейната чест. Но любовта продължава да живее.
Наградата "Елиас Канети" в раздел "Драматургия" бе дадена на Константин Илиев за неговата пиеса "Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)".
Церемонията бе водена от актьорите от русенския драматичен театър Ралица Константинова и Венцислав Петков, а връчването на наградите бе съпроводено от джаз изпълнения на пианиста Иван Куртев, тромпетиста Мартин Пенчев и Данаил Ненков, саксофон.